Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Як користуватися побутовим автоклавом: інструкція від Утехо
                 

Як користуватися побутовим автоклавом: інструкція від Утехо

  • Icon Як працює автоклав?
  • Icon Інструкція

Товари для автоклавування:

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)
9700 грн
Детальніше
Купити

Кришка закаткова автоклавна СКО 82 мм (50 шт)

Кришка закаткова автоклавна СКО 82 мм (50 шт)
300 грн
Детальніше
Купити

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)
350 грн
Детальніше
Купити

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)
9700 грн
Детальніше
Купити

Затискачі для кришок СКО – комплект 10 шт.

Затискачі для кришок СКО – комплект 10 шт.
400 грн
Детальніше
Купити

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)
350 грн
Детальніше
Купити

Переглядайте відео:


Інструкція до автоклаву

Автоклав — це не лише прилад для безпечного консервування, але й чудовий помічник на кухні, який зробить процес приготування домашніх консервів швидким та зручним.

Інструкція до автоклаву буде актуальна, якщо ви вирішили використовувати побутовий автоклав для консервування, переглядайте відео або читайте статтю нижче, в якій ми розглянули основні кроки використання автоклава. Ця інформація допоможе легко освоїти основи користування автоклавом і побачити, що користування автоклавом це насправді дуже просто.

Перш за все, варто ознайомитися з основними частинами автоклава, щоб розуміти, як він працює.

Основні елементи автоклава

  • Корпус: виготовлений із нержавіючої харчової сталі або чорного металу, залежно від моделі.
  • Ручки: для зручного транспортування.
  • Притискна кришка з болтами-затискачами: дозволяє щільно закривати автоклав.
  • Манометр: для відстежування температури.
  • Термометр: для відстежування температури.
  • Аварійний клапан: забезпечує захист.
  • Ніпель та шаровий кран: використовуються для регулювання тиску.
  • ТЕН: нагрівальний елемент для електричних моделей.
  • Підставки для банок: дозволяють правильно розмістити тару всередині автоклава.
  • Зливний кран: для зручного спуску води.
  • Блок керування: ним оснащенні лише електричні моделі, він складається з терморегулятора та датчика температури.

Підготовка до роботи

Перший крок у використанні автоклава — це правильна підготовка. Для консервування ви можете використовувати будь-яку тару: банки зі звичайними кришками СКО, євробанки з кришками твіст-офф, реторт-пакети або жерстяні банки.
  • Завантаження продуктів: Наперед підготовлені продукти завантажуємо в банки або реторт-пакети, які потім рівномірно розміщуємо на підставках усередині автоклава.
  • Додавання води: Заливаємо воду кімнатної температури, яка повинна покривати банки на 2 см вище.
  • Закривання кришки: Притискні болти потрібно затягувати хрест-навхрест, щоб уникнути перекосів.

Коли потрібно створювати початковий тиск?

Для консервування в банках із кришками СКО необхідно підняти тиск до 1 атмосфери, це можна зробити за допомогою насоса через ніпель. Якщо ж ви використовуєте банки твіст-офф або реторт-пакети, то створювати стартовий тиск не потрібно, що значно спрощує процес. Саме тому ми й агітуємо всіх переходити на кришки твіст-офф. 

Процес консервування

Автоклав готовий до роботи. Якщо це електрична модель, вставте датчик температури в посадкове гніздо та виставте параметри на терморегуляторі. Після цього автоклав працюватиме в автономному режимі: він автоматично вийде на задану температуру, витримає необхідний час, відключиться і почне охолоджуватися. А ви в цей час можете займатися своїми справами.
Для газових моделей необхідно постійно слідкувати за температурою та тиском, орієнтуючись на показники манометра.  
Наприклад, при температурі 110°C тиск в автоклаві має бути:
  • в межах 3.5–4.5 атмосфери, якщо був створений початковий тиск;
  • в межах 1.7–2.5 атмосфери — без початкового тиску.

Охолодження і відкривання автоклава

Після завершення процесу стерилізації перед відкриттям необхідно дочекатися охолодження автоклава:
  • Для банок зі звичайними кришками СКО та реторт-пакетів відкривати автоклав можна тільки тоді, коли температура опустилася до 30°C.
  • Для євробанок із кришками твіст-офф допускається відкриття вже при 60–70°C.
Перед відкриттям завжди спускайте зайвий тиск, і переконайтеся, що манометр показує нуль.

Безпека!

Під час роботи автоклава важливо дотримуватися правил безпеки:
  • Не торкайтеся гарячих поверхонь пристрою.
  • Не відкривайте затискачі та крани, поки автоклав працює.
  • Не спускайте тиск раніше ніж того вимагає температурний режим залежно від того у якій тарі консервуєте.

Завершення процесу

Після консервування не забудьте злити залишки води через зливний кран. А також протріть насухо всі частини автоклаву.  Дбайливе зберігання автоклава, дотримуючись рекомендацій з інструкції, значно продовжить термін експлуатації приладу.

Уникайте проблем з автоклавуванням, дотримуючись наших порад! 

Користуватися побутовим автоклавом — це просто! А якщо у вас залишились запитання, завжди можна звернутися до розділу "Найчастіші запитання" або написати в коментарі. Дякуємо за увагу та смачного консервування разом з Утехо! 

Наш канал на YouTube

Uteho

Не забудьте підписатися на наш канал, щоб не пропускати нові цікаві відео, отримувати корисні поради з автоклавування та дізнаватися цікаві рецепти для автоклава.