Як користуватися побутовим автоклавом: інструкція від Утехо
- Як працює автоклав?
- Інструкція
Товари для автоклавування:
Переглядайте відео:
Інструкція до автоклаву
Автоклав — це не лише прилад для безпечного консервування, але й чудовий помічник на кухні, який зробить процес приготування домашніх консервів швидким та зручним.
Інструкція до автоклаву буде актуальна, якщо ви вирішили використовувати побутовий автоклав для консервування, переглядайте відео або читайте статтю нижче, в якій ми розглянули основні кроки використання автоклава. Ця інформація допоможе легко освоїти основи користування автоклавом і побачити, що користування автоклавом це насправді дуже просто.
Перш за все, варто ознайомитися з основними частинами автоклава, щоб розуміти, як він працює.
Основні елементи автоклава
- Корпус: виготовлений із нержавіючої харчової сталі або чорного металу, залежно від моделі.
- Ручки: для зручного транспортування.
- Притискна кришка з болтами-затискачами: дозволяє щільно закривати автоклав.
- Манометр: для відстежування температури.
- Термометр: для відстежування температури.
- Аварійний клапан: забезпечує захист.
- Ніпель та шаровий кран: використовуються для регулювання тиску.
- ТЕН: нагрівальний елемент для електричних моделей.
- Підставки для банок: дозволяють правильно розмістити тару всередині автоклава.
- Зливний кран: для зручного спуску води.
- Блок керування: ним оснащенні лише електричні моделі, він складається з терморегулятора та датчика температури.
Підготовка до роботи
- Завантаження продуктів: Наперед підготовлені продукти завантажуємо в банки або реторт-пакети, які потім рівномірно розміщуємо на підставках усередині автоклава.
- Додавання води: Заливаємо воду кімнатної температури, яка повинна покривати банки на 2 см вище.
- Закривання кришки: Притискні болти потрібно затягувати хрест-навхрест, щоб уникнути перекосів.
Коли потрібно створювати початковий тиск?
Процес консервування
- в межах 3.5–4.5 атмосфери, якщо був створений початковий тиск;
- в межах 1.7–2.5 атмосфери — без початкового тиску.
Охолодження і відкривання автоклава
- Для банок зі звичайними кришками СКО та реторт-пакетів відкривати автоклав можна тільки тоді, коли температура опустилася до 30°C.
- Для євробанок із кришками твіст-офф допускається відкриття вже при 60–70°C.
Безпека!
- Не торкайтеся гарячих поверхонь пристрою.
- Не відкривайте затискачі та крани, поки автоклав працює.
- Не спускайте тиск раніше ніж того вимагає температурний режим залежно від того у якій тарі консервуєте.
Завершення процесу
Уникайте проблем з автоклавуванням, дотримуючись наших порад!
Користуватися побутовим автоклавом — це просто! А якщо у вас залишились запитання, завжди можна звернутися до розділу "Найчастіші запитання" або написати в коментарі. Дякуємо за увагу та смачного консервування разом з Утехо!
22.08.2024
Uteho
Не забудьте підписатися на наш канал, щоб не пропускати нові цікаві відео, отримувати корисні поради з автоклавування та дізнаватися цікаві рецепти для автоклава.