Як правильно зберігати консервацію
Зробити консервацію в домашніх умовах легко, якщо користуватись сучасними автоклавами ㅡ приладами, які полегшують цю роботу господиням. Проте не менш важливо правильно зберігати готову продукцію, тому що консерва може зіпсуватись.
Існують загальні правила зберігання домашніх заготовок. Овочеві консерви, які попередньо піддавались термічній обробці (варились, тушкувались тощо), можна зберігати при температурі не вище 20 градусів, відносній вологості приблизно 75%. Квашені та засолені овочі і фрукти повинні зберігатись при температурі від 0 до 4 градусів. Саме тому їх часто зберігають у холодильнику. М’ясні консерви, гриби або подібні продукти слід зберігати при 3-8 градусах.
Будь-яку консервацію категорично заборонено зберігати при мінусовій температурі. Звісно, якщо немає іншого варіанту ㅡ можна, але не тривалий час. Через низьку температуру продукт всередині банки замерзне, а після розмерзання втратить свій товарний вигляд. Але найгіршим варіантом при такому зберіганні є тріскання банки, оскільки рідина має властивість збільшуватись в об’ємі при замерзанні.
ВАЖЛИВО! Ніколи не споживайте консерву з пошкодженої банки, тому що всередину можуть потрапити маленькі осколки, яких навіть не видно озброєним оком. Також порушується герметичність банки, і туди проникають різні бактерії. Таким чином, якщо банка з продуктом тріснула ㅡ споживати його категорично заборонено.
Де зберігати консервацію?
Підвал. Якщо ви живете у власному будинку чи у вас є дача, зазвичай там є підвал. І це найкраще місце для зберігання консервації. Цьому сприяє температура та вологість всередині. Проте і тут мають бути певні умови.
Якщо в підвалі холодно, взимку його потрібно утеплювати, щоб температура не опускалась нижче нуля. Також у підвалі повинна бути вентиляція, щоб влітку там не було надто гаряче і не створювався парниковий ефект. Перед початком сезону закруток підвал можна обробити дезинфікуючими засобами від плісняви, грибка, які часто там виникають.
Квартира. В квартирі знайти ідеальне місце для зберігання консервованих продуктів досить важко. Вам пощастило, якщо у вашій квартирі є невеличка кладовка, в якій можна зберігати закрутки. Замінити кладовку можна, встановивши невеличку шафку для банок. У старих будинках на кухні під підвіконням була розташована спеціальна ніша з поличками для банок.
Основними правилами зберігання консервації в квартирі є відсутність потрапляння на банки прямого сонячного світла, тому краще зберігати їх у темному місці. Також важливо тримати банки подальше від джерел тепла, таких як газова плита чи батареї.
Балкон. Окремої уваги варта така частина квартири як балкон. Він спрощує зберігання консервації в квартирі. Але і тут є декілька нюансів. Не можна зберігати банки на балконі, якщо там є батарея, яку неможливо вимкнути. Відкриті балкони також не підходять для зберігання, оскільки взимку температура повітря в них буде нижче нуля. Сушіння одягу на балконі взимку теж може негативно впливати на зберігання закруток, оскільки там збільшиться відсоток вологості, що може зіпсувати кришки.
Скільки часу може зберігатись консервація?
Для багатьох господинь новизною є те, що домашня консерва теж має термін зберігання. І це є одним із ключових факторів смачної, а головне безпечної, консервованої їжі.
М'ясні заготовки домашнього виробництва повинні зберігатися не більше одного року. Такий термін можливий тільки при дотриманні ідеальних умов зберігання, які описані вище. Оскільки їх часто важко дотримуватись, м'ясні консерви рекомендують спожити протягом шести місяців. Споживання м'ясних закруток після закінчення терміну небезпечне для здоров'я та життя людини.
Овочеві салати, кабачкова ікра чи інші консерви, в яких за рецептом передбачені оцет або лимонна кислота, можуть зберігатися довше ㅡ приблизно пів-півтора року. Ці два компоненти є хорошими консервантами та збільшують тривалість зберігання.
Гриби можна зберігати лише 10 місяців. Після закінчення цього часу їх краще не споживати, навіть якщо ви впевнені у способі приготування.
Досить цікавим є термін зберігання компотів. Якщо напій приготований з фруктів, які містять кісточки, термін зберігання складає не більше 12 місяців, а якщо з ягід, які не мають кісточок, споживати такі продукти можна протягом 18 місяців. Це зумовлено наявністю всередині кісточки амигдаліну, який при тривалому зберіганні трансформується в синильну кислоту, що дуже шкідлива для здоров'я людини.
Також варте уваги зберігання консервів після відкриття. Наявність у консерві оцту і лимонної кислоти знову ж таки збільшує термін придатності до п'яти днів. Але ідеальним терміном зберігання після відкриття будь-якої консерви є 24 години.
Як дізнатись, що продукт зіпсований?
Щоб убезпечити себе та рідних від зіпсованих закруток, потрібно звертати увагу на такі характерні ознаки в консерві:
- деформація кришки (це свідчить про помилку, допущену при приготуванні продукту, і в ньому завелись мікроорганізми);
- помутніння маринаду чи компоту;
- наявність плісняви всередині банки;
- білий наліт на продуктах.
Компанія “Укрпромтех” виготовляє сучасні автоклави різної комплектації та місткості для домашнього користування, а також ряд промислових моделей і бюджетних автоклавів. Для їх виготовлення використовуються провідні технології металообробки та якісні матеріали. Зателефонувавши до наших менеджерів, ви отримаєте вичерпні відповіді на свої запитання, слушні поради та рекомендації. Звернутись можна за телефонами: (050) 376-60-86 или (067) 370-27-22.
Також ми пропонуємо широкий асортимент інших виробів із металу: самогонні апарати, сироварні, титани, диски для пікніка, коптильні тощо. Обравши нас, ви отримаєте якісний товар, який спростить приготування улюблених страв.