
Помідори, консервовані в автоклаві
Консервувати томати в автоклаві просто: можна готувати консервацію по різноманітним рецептами, забезпечувати її тривале зберігання, зберігати всі корисні і смакові властивості помідорів. Плюс, стерилізація під тиском дозволяє значно спростити ряд рецептів і скоротити час на підготовку і приготування. Ділимося з читачами декількома поширеними способами заготівлі томатів за допомогою автоклава.
Рецепти консервованих помідорів в автоклаві
Щоб приготувати томати у власному соку в автоклаві, потрібні такі інгредієнти:
- невеликі помідори - 12 шт .;
- томатний сік натуральний - 270 мл;
- чорний перець - 5 горошин;
- сіль - 1 ч.л.
Помідори для початку миємо і на півхвилини закладаємо в киплячу воду, після дістаємо і легко знімаємо шкірку. У чисті банки кладемо сіль і горошини перцю. Зверху акуратно, не притискаючи, викладаємо помідори. Нагріваємо томатний сік (але не до кип'ятіння, приблизно до 70 градусів Цельсія) і заливаємо їм помідори, залишаючи вільний простір до кришки приблизно на 1 см. Банки акуратно закатуємо, перевіряємо на герметичність.
Рецепт помідорів в автоклаві наступний: закриті банки поміщаємо в автоклав, наливаємо в нього воду, закриваємо кришку і нагнітаємо тиск до 1 атм. Чекаємо зростання тиску до 3,2 атм. і, зберігаючи на цьому рівні, стерилізуємо банки 15 хвилин. Після охолодження витягаємо банки. Завдяки такій обробці помідори у власному соку вони без проблем простоять всю зиму, збережуть смак і ніжну м'якоть: при цьому можна обійтися без стандартних консервантів у вигляді оцту або лимонної кислоти. Рецепт можна вдосконалювати - наприклад, додавати в консервацію улюблені прянощі.
ХІТИ ПРОДАЖІВ
Рецепт маринованих помідорів в автоклаві
Для цієї консервації знадобляться (розрахунок на 1 літрову банку):
- помідори - 650-700 г;
- оцет 9% - 1 ч.л .;
- соняшникова олія - 1 ч.л .;
- цукор - 2 ст.л .;
- сіль - 1 ст.л. без гірки;
- кріп;
- хрін;
- часник - 2 зубчики;
- петрушка;
- перець горошок;
- лавровий лист.
Для початку ретельно миємо помідори і щільно укладаємо їх у чисті банки, чергуючи зі спеціями. Зверху додаємо сіль, цукор, олію та оцет. Заливаємо все окропом, накриваємо кришками і закочуємо. Банки розміщуємо в автоклав, заливаємо водою, доводимо тиск до 3,2 атм. та стерилізуємо.
- Якщо термометр знаходиться у верхній частині ємності – готуємо 10-15 хвилин при 100 градусах.
- Якщо термометр знаходиться в нижній частині ємності – готуємо 10-15 хвилин при 110 градусах.
Після охолодження виймаємо та зберігаємо у прохолодному місці.
Рецепт томатного соку в автоклаві
Для приготування томатного соку використовуємо стиглі м'ясисті помідори. Миємо їх, нарізаємо часточками і пропускаємо через соковитискач. Отриманий сік проціджуємо, розливаємо банками, накриваємо кришками і ставимо в автоклав. Після досягнення тиску 3,2 атм. стерилізуємо залежно від положення термометра:
- Якщо термометр знаходиться у верхній частині ємності – готуємо 10-15 хвилин при 100 градусах.
- Якщо термометр знаходиться в нижній частині ємності – готуємо 10-15 хвилин при 110 градусах.
Рецепт аджики в автоклаві
Для приготування аджики беремо стиглі помідори, болгарський перець, гострий перець, часник, сіль, цукор та оцет. Всі овочі подрібнюємо через м'ясорубку або блендер, додаємо спеції та проварюємо 30 хвилин. Гарячу масу розкладаємо по банках, закочуємо кришками та ставимо в автоклав. Стерилізуємо залежно від положення термометра:
- Якщо термометр знаходиться у верхній частині ємності – готуємо 15 хвилин при 100 градусах.
- Якщо термометр знаходиться в нижній частині ємності – готуємо 15 хвилин при 110 градусах.
Час зберігання консервованих помідорів становить від 1 року до 2-х