Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!

Автоклав із газового балона своїми руками: інструкція

Автоклав із газового балона своїми руками: інструкція

Напевно, кожна господиня мріє легко і смачно робити домашню консервацію. Що може бути краще, ніж натуральний продукт без ГМО та іншої шкідливої ​​хімії?

Раніше це був дуже складний процес: стерилізація, варіння, закачування, купа витрачених нервів і кінцевий результат не завжди радував. Але часи змінилися і можна процес значно спростити. Як? Виготовити автоклав своїми руками. У даній статті ви дізнаєтеся, як це легко зробити за допомогою звичайного газового балона. 


Що собою являє автоклав?


Автоклав з газового балона - це пристрій, призначений для термічної обробки сирих продуктів харчування в домашніх умовах.
Конструктивно він являє собою герметичний посудину, що складається з наступних елементів:
  1. Корпус.
  2. Манометр.
  3. Термометр.
  4. Спускний вентиль.
  5. Ніпель с клапаном.
  6. Кришка.
Схема автоклаву


Дана конструкція дозволяє об'єднати два основних процеси: варіння і стерилізацію. Незважаючи на те, що на зображенні вище зображено заводський стерилізатор, ознайомившись з цією статтею, ви зможете зробити його самостійно в домашніх умовах із застосуванням підручних засобів.


Принцип дії автоклава


Весь технологічний процес з приготування домашньої консервації підрозділяється на 8 етапів:
  1. У заздалегідь підготовлену скляну посуд заливається невелика кількість води (ідеально 1-2 см).
  2. Продукти для консервації змішуються з приправами, укладаються в банки і закочуються.
  3. Заготовлені банки встановлюються в автоклав таким чином, щоб верхні частини останніх банок були занурені в воду не менше ніж на 1-2 см.
  4. Заливається звичайна вода без будь-якої підготовки.
  5. Верхня кришка закривається, і за допомогою насоса або компресора створюється тиск 0.1 МПа (1бар).
    ВАЖЛИВО! Конструкція повинна бути герметична для підтримки необхідного тиску!
  1. Стерилізатор (автоклав) встановлюється на газову або електричну плиту. В результаті нагрівання води в системі для приготування консервації тиск повинен збільшитися до 3-4 бар.
  2. Після прогріву і створення необхідного тиску, приготування займе не менше 20 хвилин для риби, 30-45 для свинини і 40-50 хвилин для яловичини.
  3. Далі пристрій остигає до кімнатної температури, після чого можна стравити повітря і дістати готовий продукт.
Основний принцип роботи - збільшення температури кипіння води до 110-115 градусів за рахунок підвищення тиску. В результаті банки проходять стерилізацію і паралельно готується необхідний продукт.
Після розгляду теоретичної частини, розглянемо головне питання: як зробити автоклав з газового балона?

Який балон краще підходить для саморобного автоклава?


Найбільш відповідною моделлю є балон на 24 л. Він має ідеальні розміри і дозволяє одночасно готувати 5 літрових або 14 літрових банок. Можна взяти великий балон (наприклад, 50 л) - його місткість буде більше, проте він незручний в експлуатації.
Однак якщо дружити з електрикою, то з 50-літрового судини можна виготовити електричний автоклав, вмонтувавши в нього нагрівальні тени.

Технологія виготовлення саморобного стерилізатора


Найкращий матеріал для виготовлення - старий газовий балон. Він має товсті стінки (3 і більше мм), має циліндричну форму і здатний витримувати великий тиск. Звичайно, ніхто не забороняє використовувати повітряні ресивери, вогнегасники або бідони з-під молока, проте оптимальний варіант - балон з-під пропану.
Інструменти і матеріали
Для початку потрібно підготувати робочий інструмент: болгарку або газовий різак, зварювальний інвертор, дриль зі свердлами по металу 8-14 мм.
Що стосується матеріалів, то стане в нагоді:
       сталь листова товщиною 10 мм для виготовлення фланців;
       сталь листова товщиною 5 мм для виготовлення горловини;
       куточок з полицею 35 мм для виготовлення основи під балон;
       пароніт або гума для виготовлення прокладки;
       манометр з граничним значенням 4 кгс/см2;
       кульовий кран;
       запобіжний клапан;
       штуцери для установки манометра і термометра;
       патрубки;
       вентиль з автомобільної камери;
       болти М12 з гайками.
Інструкція
  1. Підготовка балона. Потрібно повністю спустити газ, продути посудину стисненим повітрям або заповнити до країв водою. У разі якщо запах газу в'ївся і залишився після промивання, посудину можна випалити за допомогою паяльної лампи або пальники.
  2. Підготовка кришки. Верхня частина балона зрізається болгаркою з кругом по металу або газовим різаком. Причому краще зробити виріз прямокутного перетину для подальшого монтажу фланців.
  3. Підготовка підстави. На дно балона привариваются стійки з 35 куточка для додання стійкості конструкції.
  4. Підготовка з'єднань. На нижню частину балона в місці прямокутного вирізу приварюється горловина, виготовлена ​​з листової сталі 5 мм. Далі до неї приварюється раніше виготовлений фланець з отворами під болт М12.
  5. Підготовка отворів. У кришці робиться отвір. Приварюється патрубок, до якого в подальшому приєднується запобіжний клапан, кульовий кран (вентиль) і манометр. У центрі бака робиться отвір для термометра. У верхній частині судини просверливается отвір для звичайного вентиля з безкамерної шини або камери.
  6. Прокладка. Між фланцем і кришкою необхідно вставити паронітових або гумову прокладку, після чого з'єднати верхню і нижню частини. Размеры прокладки: зовнішній діаметр – 18 мм, внутрішній – 10 мм, товщина – 2 мм.
  7. Перевірка герметичності. Після з'єднання 2 частин за допомогою компресора потрібно створити тиск в 3,75 кгс / см2. При цьому воно повинно залишатися на колишньому рівні не менше 3 годин.
  8. Перевірка роботи системи захисту. За допомогою насоса або компресора необхідно поступово підвищувати тиск. При підході до рівня 6 кгс / см2 повинен спрацювати запобіжний клапан і впасти тиск в системі.
  9. Перевірка в роботі. На даному етапі пристрій завантажується банками і перевіряється працездатність отриманого вироби
    ВАЖЛИВО! Вентиль бескамерной гуми і запобіжний клапан з манометрами можна розташовувати як на кришці, так і на балоні. Однак обов'язково вони повинні розташовуватися вище рівня рідини в системі.
В результаті проведеної роботи у нас повинно вийти щось на зразок фото нижче:

Домашній автоклав


Електричний автоклав


Вищевказаний котел також можна модернізувати. Для цього досить вставити в готовий посудину нагрівальні тени потужністю 2-3 кВт. Але крім цього необхідно додати елементи автоматики, які дозволять включати і відключати нагрів в залежності від температури і тиску.
Однак електричні автоклави, виготовлені своїми руками, не отримали широкого практичного застосування, оскільки вони більш складні у виробництві і не всі готові витрачається на автоматику для таких автоклавів.
Правила безпечної експлуатації:
  1. Рівень води в автоклаві повинен бути нижче горловини на 8-10 см, оскільки при нагріванні утворюється пар і збільшується тиск.
  2. Постійно контролюйте температуру рідини і рівень тиску в посудині. При досягненні температури в 1000С газ можна прикрутити і просто підтримувати температуру.
  3. Оптимальний робочий тиск - 3,75 кгс / см2. Бажано цей поріг не перевищувати.
  4. Забороняється відкривати вентиль для стравлювання повітря відразу після закінчення нагрівання, оскільки при різкому перепаді тиску відбудеться розтин банок.
  5. Підбурювання повітря допускається тільки при охолодженні всієї системи до кімнатної температури. При чому цей процес потрібно виконувати плавно.
Висновки
Автоклав з газового балона виготовляється досить просто при наявності певного інструменту, умінь і бажання, проте потрібно бути обережним при експлуатації посудин під тиском, оскільки недбале поводження і порушення технології виготовлення загрожує аварією.
Якщо ж для вас це дуже складно, то краще купити заводський автоклав для домашнього консервування, який пройшов випробування і відповідає всім вимогам і нормативним стандартам. Також в ньому є докладна інструкція, яка дозволяє дізнатися, як користуватися автоклавом.

Читайте также:

Поділіться з друзями


24.06.2020