Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Тиск в автоклаві — простими словами
                 

Тиск в автоклаві — простими словами

  • Icon Тиск
  • Icon Температура

Товари для автоклавування:

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)
9700 грн
Детальніше
Купити

Паровий клапан

Паровий клапан
600 грн
Детальніше
Купити

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)
350 грн
Детальніше
Купити

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)
9700 грн
Детальніше
Купити

Затискачі для кришок СКО – комплект 10 шт.

Затискачі для кришок СКО – комплект 10 шт.
400 грн
Детальніше
Купити

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)
350 грн
Детальніше
Купити

Який тиск має бути в автоклаві?

Як працює автоклав

Один із ключових параметрів, від якого залежить успіх кожної стерилізації — тиск в автоклаві. У цій статті розповідаємо про нього простими словами: чому він зростає, коли треба накачувати початковий тиск в автоклаві, які норми в різних режимах і як усе це пов’язано з температурою.

Чому тиск в автоклаві росте

Тиск визначає силу, з якою повітря і пар діють на стінки резервуара під час автоклавування. Рівень тиску залежить від кількох факторів:
  • Температури — чим вища температура, тим вищий тиск.
  • Швидкості нагрівання — чим швидше нагрівається автоклав, тим швидше зростає тиск.
  • Обсягу повітря — чим більший прошарок повітря між водою і кришкою автоклава, тим тиск менший. Чим менший прошарок повітря, тим тиск більший

Коли потрібен стартовий тиск 1 атм

  • Потрібно: скляні банки з кришками СКО, жерстяні консервні банки. Накачування стартового тиску гарантує, що кришка не деформується, а банка залишається герметичною.
  • Не потрібно: скляні банки з кришками твіст-оff, реторт-пакети. Ця тара залишається герметично закритою навіть без стартового тиску.

Який тиск має бути в автоклаві у водяному режимі

Манометр в автоклаві показує відносний тиск, і його значення змінюється залежно від температури. Зазвичай, коли автоклав досяг своєї температури стерилізації тиск має бути в межах:
  • Якщо створили початковий тиск → у зоні 3,5 – 4,5 атм, щойно досягнуто робочої температури.
  • Якщо початковий тиск в автоклаві не накачували → 1,7 – 2,5 атм.

Норми для режиму «на пару»

У режимі "на пару" процес нагрівання відрізняється: спочатку паровий клапан залишається відкритим, і через нього виходить зайве повітря. Коли температура досягає 90–95°C, і в автоклаві залишається лише розігрітий пар, клапан автоматично закривається, і тиск починає зростати.
При температурі 120°C тиск в автоклаві буде становити близько 1.2 атм. Оскільки в цьому режимі тиск в автоклаві значно нижчий, то і навантаження на автоклав також менше в порівнянні зі звичайним методом автоклавування.

Як контролювати температуру і тиск

На тиск вплинути не можемо — він вторинний і залежить та змінюється відповідно до температури . Тримайте під контролем температуру: при відхиленні показників від норми зупиняйте нагрів. Манометр підкаже, коли значення виходить за норму.

Що робити, якщо тиск підніметься понад 6 атм?

Головне не панікуйте. Автоклави UTEHO оснащені аварійним клапаном. Він спрацьовує автоматично, стравлюючи надлишковий тиск, захищаючи корпус від пошкоджень. А також перед відправленням всі автоклави проходять випробування тиском та мають відповідну сертифікацію.

Фінішні показники тиску

Після завершення стерилізації:
  • Якщо стартовий тиск був → тиск має бути в межах: 1 атм
  • Якщо не був → манометр повертається до позначки 0 атм
Спустити залишковий тиск можна через аварійний клапан.

Температура і тиск в автоклаві

Тепер ви знаєте який тиск має бути в автоклаві у різних режимах. Чому «температура і тиск в автоклаві» йдуть пліч-о-пліч. Та коли потрібен стартовий тиск і як діє аварійний клапан. Дотримуйтеся цих простих рекомендацій від виробника автоклавів Uteho - і ваші консервації завжди будуть безпечними та смачними.

Наш канал на YouTube

Uteho

Не забудьте підписатися на наш канал, щоб не пропускати нові цікаві відео, отримувати корисні поради з автоклавування та дізнаватися цікаві рецепти для автоклава.