Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Що краще: автоклав чи заморожування?
                 

Що краще: автоклав чи заморожування?

  • IconПорівняння способів зберігання продукції
  • Icon Автоклав/Морозилка

Товари для автоклавування:

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)
9700 грн
Детальніше
Купити

Паровий клапан

Паровий клапан
600 грн
Детальніше
Купити

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)
350 грн
Детальніше
Купити

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)
9700 грн
Детальніше
Купити

Затискачі для кришок СКО – комплект 10 шт.

Затискачі для кришок СКО – комплект 10 шт.
400 грн
Детальніше
Купити

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)
350 грн
Детальніше
Купити

Порівнюємо два способи зберігання продуктів:

Автоклав чи заморожування - що обрати?

Сучасні господарі мають чимало варіантів для зберігання продуктів, і найпопулярніші серед них — заморожування та автоклавування. Обидва методи ефективні, мають свої плюси та мінуси, але це кардинально різні підходи до збереження їжі. Порівнюємо в статті ці способи зберігання за ключовими критеріями та дізнаємося, який із них зручніший, економніший і вигідніший.

Зручність зберігання

Заморожені продукти вимагають постійної роботи морозильної камери. Це — додаткові витрати електроенергії та обмежений об’єм для зберігання. Консервація приготована в автоклаві, навпаки, дозволяє зберігати готову продукцію в будь-якому зручному місці — у шафі, погребі, коморі чи навіть просто на полиці. Головне — темне, сухе місце з помірною температурою. Без холодильника і щоденних турбот. Тут однозначна перевага за автоклавом.

Термін зберігання

Заморожені овочі, м’ясо чи ягоди зберігаються від 3 до 12 місяців. А після тривалого перебування в морозильнику продукти можуть втратити смак, текстуру або змінити зовнішній вигляд.
Страви приготовані в автоклаві можуть зберігатися 2–3 роки, при дотриманні технології стерилізації без втрати якості, смакових властивостей та аромату. Це справді надійний спосіб створити довготривалі запаси. Ще одна перевага за автоклавом.

Час на заготівлю

Тут однозначний лідер - заморожування. Адже це просто та швидко: потрібно лише розкласти продукти в пакети або контейнери й помістити в морозильник. Автоклавування потребує більше часу: підготовка інгредієнтів, стерилізація, контроль процесу.

Енергозатрати

Здається, що автоклав споживає багато енергії. Але насправді він працює лише кілька годин. Ба більше, газові моделі взагалі не потребують електрики. А морозильна камера працює безперервно - 24/7, і за рік накопичує чималу суму в рахунках за електроенергію. У довгостроковій перспективі автоклав - більш економний варіант.

Вартість обладнання

Ціна як на автоклав, так і на морозильну камеру стартує з приблизно однакового рівня — від 3500 грн і вище, залежно від моделі. Тож цей пункт - нічия. Вибір залежить від ваших потреб та бюджету.

Мобільність та транспортування

Заморожені продукти важко транспортувати. Потрібні спеціальні контейнери, морозильні сумки або спеціальне обладнання, інакше вони швидко зіпсуються. А ось консерви, особливо в реторт-пакетах, можна брати в дорогу, відправляти поштою та використовувати в екстремальних умовах. Вони не бояться температурних коливань і не вимагають холодильника. Це величезний плюс для автоклава.

Гнучкість у використанні

Тут перемога за морозильною камерою. Заморожені продукти можна використовувати частинами: наприклад, відрізати шмат м’яса або взяти невелику кількість ягід. А от консерви з автоклава - це разова порція, відкрив банку та треба спожити якнайшвидше.

Надійність у форс-мажорах

При блек-аутах, якщо зникне світло, морозильник швидко розмерзнеться, і всі продукти можуть зіпсуватися. А от консервація приготована в автоклаві — незалежна від електропостачання. У випадках блекаутів, евакуації чи тривалого перебування без доступу до холодильника — вона незамінна.

Універсальність

Хоч в автоклаві консервувати можна практично все, але коли мова йде про універсальність, морозильна камера має значно ширший спектр рішень. Вона дозволяє зберігати не лише готові страви, а й сирі продукти, напівфабрикати, зелень, рибу, тісто та й будь-що. Універсальність — перевага морозилки.

Хто ж переміг у нашому порівнянні?

Морозилка має лише 4 плюси, а автоклавування виграє за багатьма параметрами та має 6 плюсиків.

Який спосіб збереження продуктів кращий - обирати вам. Адже у кожного є свої переваги. Якщо ви цінуєте зручність, автономність, довге зберігання та готові страви — автоклав незамінний помічник. А якщо вам важливо швидко заморозити продукти та мати гнучкість у виборі — обирайте морозильну камеру.

Але правда в тому, що обидва ці способи доповнюють одне одного. Тому ідеальний варіант — це поєднувати різні підходи. Бо на кухні, як і в житті, головне — мати вибір.

Смачного консервування разом з Утехо!

Наш канал на YouTube

Uteho

Не забудьте підписатися на наш канал, щоб не пропускати нові цікаві відео, отримувати корисні поради з автоклавування та дізнаватися цікаві рецепти для автоклава.