Лечо в автоклаві
Влітку овочі в Україні доступні за ціною - і це привід для того, щоб заготовляти на зиму смачні овочеві консерви. Один із затребуваних варіантів - лечо в автоклаві в домашніх умовах: традиційна угорська страва, що стало улюбленою у багатьох наших господинь. Використання автоклава сутево спрощує процес приготування: відпадає необхідність в попередньому гасінні овочів і стерилізації порожніх банок. Завдяки цьому час на консервування скорочується більш, ніж в два рази.
Рецепти лечо та використання автоклава для консервації
Лечо - угорська страва, однак в нашій країні рецептура було серйозно змінена, і при цьому склад став багатшим. У перекладі з угорської «лечо» означає рататуй: дійсно, страва стало варіацією французького рататуя, який готували з традиційних для Угорщини овочів. Оригінальна страва заснована на помідорах, солодкому перці і цибулі. При цьому ніхто їх не консервує: страву подають свіжою як гарнір до м'яса.
В Україні рецептуру лечо урізноманітнюють, додаючи туди моркву, смажену цибулю, гострий перець. Та й сприймається блюдо більше як салат. Причому, популярним він став саме у вигляді заготовки на зиму. Незважаючи на простоту рецепта, багато хто не люблять робити ці консерви через необхідність довго гасити овочі і стерилізувати банки. За допомогою автоклава можна уникнути таких проблем, скоротивши процеси приготування тільки до нарізки овочів.
Рецепт класичного лечо в автоклаві
У традиційного лечо в автоклаві рецепт найпростіший - для приготування потрібні такі інгредієнти:
- болгарський перець - 1 кг;
- помідори - 1 кг;
- лек - 200 г;
- сіль і перець мелений.
У помідор вирізаємо плодоніжки і знімаємо шкіру (для цього їх попередньо обдаємо окропом), ріжемо на середні шматки. З перців прибираємо насіння, подрібнюємо на 5-сантиметрові шматочки. Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями. Перемішуємо складові і розкладаємо по чистим банкам. Наливаємо в кожну банку на 1/3 кип'яченої води, за смаком додаємо сіль і перець. Засукавши банки, починаємо стерилізацію в автоклаві при: температурі 100 градусів Цельсія на це знадобиться 15 хвилин.
Лечо в автоклаві: сучасний рецепт «Асорті»
Це приготування лечо в автоклаві вже наближене до рецептури, характерною для нашого регіону. Для заготівлі знадобляться:
- помідори 1 кг;
- солодкий перець - 1 кг;
- морквина - 2 шт .;
- цибуля - 1 шт .;
- корінь селери - 3 шт .;
- паприка (спеція);
- масло соняшнику;
- сіль.
Помідори очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими шматками, цибулю подрібнюємо півкільцями, перець чистимо і нарізаємо кільцями. Моркву і селеру перетираємо на терці. На розігрітій сковороді тушкуємо цибулю, моркву і селеру. У банки закладаємо солодкий перець і помідори, зверху засипаємо овочами зі сковорідки, додаємо спеції і сіль. Банки закриваємо і стерилізуємо в автоклаві 10 хв. при 100-градусної температури.
ХІТИ ПРОДАЖІВ
Гостре лечо в автоклаві
Для любителів гострих страв підійде ця рецептура. Складові на 1 банку:
- помідор - 3 шт .;
- солодкий перець - 1 шт .;
- цибуля - 1 шт .;
- перець чилі - 1 шт .;
- часник - 1 головка;
- оливкова олія - 3 ст.л .;
- приправа базилік;
- приправа петрушка;
- сіль.
Овочі миємо, чистимо і подрібнюємо - для цього можна використовувати кухонний комбайн або ручну нарізку. В отриману суміш додаємо подрібнений часник і дрібно порізаний перець чилі. Додаємо також оливкова олія, приправи і сіль, добре перемішуємо. Продукт для консервації готовий: можемо розкладати його по банкам (не забуваємо про вільний простір до кришки приблизно в 1,5 см) і стерилізувати в автоклаві. Досить 14 хв. при температурі в 100 градусів Цельсія.
Рецепт лечо в автоклаві з кабачками і яблуками
Це овочеве рагу в автоклаві можна приготувати з такого набору складових:
- помідори - 2 кг;
- кабачки - 2 кг;
- яблука - 1 кг;
- болгарський перець - 500 г;
- цибуля - 3 шт .;
- часник - 3 головки;
- велика морква - 2 шт .;
- оцет 9% - 0,5 ст .;
- сіль - 2 ст.л .;
- цукор - 1 ст.л.
З помідорів знімаємо шкірку і дрібно нарізаємо. Моркву натираємо, часник з цибулею подрібнюємо м'ясорубкою або блендером. Змішуємо складові і залишаємо в каструлі, щоб вони пустили сік. Число кабачки і нарізаємо акуратними кубиками. З перцю і яблук видаляємо насіння, нарізаємо дрібно, додаємо до подрібненим раніше овочам. Перемішуємо, додаючи цукор і сіль. Розкладаємо суміш по банках, в кожну з них додаємо оцет. Закатані ємності стерилізуємо 15 хв. в автоклаві при температурі 100 градусів Цельсія.
Рецептів лечо багато: найголовніше, що кожен з них доступний при використанні автоклава. Наша компанія пропонує вам надійні фабричні моделі автоклавів з гарантованою безпекою і зручним використанням. Приготуйте на зиму овочеві консерви швидко і максимально просто.
Читайте також: