
Режими приготування в автоклаві
Як обрати час?
Як обрати температуру?

Товари для автоклавування:
Переглядайте відео про температуру і час в автоклаві:
Як обрати правильний режим стерилізації?
Чи стикались ви коли-небудь з питанням: «Як правильно обрати час і температуру стерилізації страви?» У цій статті ми розкриємо формули ідеальної консервації та дамо кілька корисних порад.
Режими роботи автоклава базуються на поєднанні температури та часу, необхідних для знищення бактерій, правильного приготування й консервування страв для тривалого зберігання. Важливо розуміти, що час витримки в автоклаві при певній температурі безпосередньо впливають на якість та безпечність продукції. Напевно, ви неодноразово помічали, що рекомендації від різних виробників та експертів можуть відрізнятися. Тож як вибрати час і температуру? Розповідаємо нижче.
1. Дотримуйтеся рекомендацій виробника автоклава
.png)
2. Враховуйте тип продукту
- М’ясо, риба, бобові потребують більш тривалої стерилізації при високих температурах.
- Овочі та фрукти готуються швидше та при нижчій температурі.
- для автоклавів з розміщенням термометра у верхній частині автоклава - 110°C, 40 хв;
- для автоклавів з розміщенням термометра у нижній частині автоклава - 120°C, 40 хв;
- для автоклавів з розміщенням термометра у верхній частині автоклава - 110°C, 30 хв;
- для автоклавів з розміщенням термометра у нижній частині автоклава - 120°C, 30 хв;
- для автоклавів з розміщенням термометра у верхній частині автоклава - 100°C, 15 хв;
- для автоклавів з розміщенням термометра у нижній частині автоклава - 110°C, 15 хв;
.png)
3. Тестуйте перед масовим завантаженням
.png)
4. Враховуйте об’єм тари
- Мариновані помідори у 1-літровій банці стерилізуються 5 хв
- Мариновані помідори у 3-літровій банці – 15 хв
.png)
5. Користуйтеся рекомендаціями від Uteho
- регулярно публікуємо нові відео-рецепти на нашому Youtube каналі;
- маємо відповідний розділ "Рецепти для автоклава" на сайті;
- підготували для вас друковану «Велику книгу рецептів» (99 рецептів для автоклава: від м’ясних страв до супів та напоїв).
.png)
Чому температура в автоклаві з розміщенням термометра у верхній частині автоклава для м’яса становить 110°C, а для автоклавів з розміщенням термометра у нижній частині автоклава - 120°C?
.png)
Чи залежить режим стерилізації від типу тари?
- Скляних банок,
- Жестяних банок,
- Реторт-пакетів.
.png)
Чи відрізняються режими стерилізації паровим методом та водяним?
.png)
Що станеться, якщо не дотримуватись рекомендованої температури?
- Вища температура може призвести до втрати смаку або навіть підгоряння продукту.
- Низька температура – продукт не приготується належним чином, що може спричинити псування консервації.
.png)
Як не помилитися з режимом автоклавування?
Правильний вибір режиму стерилізації – це запорука безпечних і смачних консервів. Дотримуючись рекомендацій, ви зможете легко визначити як підібрати необхідний режим та як готувати в автоклаві. ;
Смачного консервування разом з Утехо!
28.03.2025

Uteho
Не забудьте підписатися на наш канал, щоб не пропускати нові цікаві відео, отримувати корисні поради з автоклавування та дізнаватися цікаві рецепти для автоклава.