Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Режими приготування в автоклаві
                 

Режими приготування в автоклаві

  • Icon Як обрати час?
  • Icon Як обрати температуру?

Товари для автоклавування:

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)
9700 грн
Детальніше
Купити

Паровий клапан

Паровий клапан
600 грн
Детальніше
Купити

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)
350 грн
Детальніше
Купити

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)

Автоклав "А16 electro" (Універсальний)
9700 грн
Детальніше
Купити

Затискачі для кришок СКО – комплект 10 шт.

Затискачі для кришок СКО – комплект 10 шт.
400 грн
Детальніше
Купити

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)

Кришка для автоклаву твіст офф 82 мм (50шт)
350 грн
Детальніше
Купити

Переглядайте відео про температуру і час в автоклаві:

Як обрати правильний режим стерилізації?

Чи стикались ви коли-небудь з питанням: «Як правильно обрати час і температуру стерилізації страви?» У цій статті ми розкриємо формули ідеальної консервації та дамо кілька корисних порад.

Режими роботи автоклава базуються на поєднанні температури та часу, необхідних для знищення бактерій, правильного приготування й консервування страв для тривалого зберігання. Важливо розуміти, що час витримки в автоклаві при певній температурі безпосередньо впливають на якість та безпечність продукції. Напевно, ви неодноразово помічали, що рекомендації від різних виробників та експертів можуть відрізнятися. Тож як вибрати час і температуру? Розповідаємо нижче.

1. Дотримуйтеся рекомендацій виробника автоклава

Режим стерилізації в автоклаві залежить від конкретної моделі та конструкції приладу. У інструкції виробника ви знайдете рекомендації для різних страв і режимів.
Вони базуються на ретельних дослідженнях та реальних даних. А також до кожного автоклава Утехо ми даруємо маленьку книгу рецептів, з базовою інформацією про приготування страв.

2. Враховуйте тип продукту

Режими стерилізації варіюються залежно від щільності продукту:
  • М’ясо, риба, бобові потребують більш тривалої стерилізації при високих температурах.
  • Овочі та фрукти готуються швидше та при нижчій температурі.
Наприклад, режими роботи автоклава для різних продуктів:
М’ясні консерви та каші з м’ясом:
  • для автоклавів з розміщенням термометра у верхній частині автоклава - 110°C, 40 хв;
  • для автоклавів з розміщенням термометра у нижній частині автоклава - 120°C, 40 хв;
Консерви з птиці:
  • для автоклавів з розміщенням термометра у верхній частині автоклава - 110°C, 30 хв;
  • для автоклавів з розміщенням термометра у нижній частині автоклава - 120°C, 30 хв;
Ікра з баклажанів:
  • для автоклавів з розміщенням термометра у верхній частині автоклава - 100°C, 15 хв;
  • для автоклавів з розміщенням термометра у нижній частині автоклава - 110°C, 15 хв;

3. Тестуйте перед масовим завантаженням

Під час тестування нового рецепту і температурного режиму спочатку запустіть автоклав з мінімальною кількістю тари. Це допоможе визначити готовність. Лише після цього можна завантажувати автоклав повністю.

4. Враховуйте об’єм тари

Чим більша тара, тим довше потрібно стерилізувати продукт. Наприклад:
  • Мариновані помідори у 1-літровій банці стерилізуються 5 хв
  • Мариновані помідори у 3-літровій банці – 15 хв

5. Користуйтеся рекомендаціями від Uteho

Щоб полегшити вибір температури та часу автоклавування, ми:
  • регулярно публікуємо нові відео-рецепти на нашому Youtube каналі;
  • маємо відповідний розділ "Рецепти для автоклава" на сайті;
  • підготували для вас друковану «Велику книгу рецептів» (99 рецептів для автоклава: від м’ясних страв до супів та напоїв).

Чому температура в автоклаві з розміщенням термометра у верхній частині автоклава для м’яса становить 110°C, а для автоклавів з розміщенням термометра у нижній частині автоклава - 120°C?

У моделях автоклавів, у яких термометр розміщенний у верхній частині автоклаву вимірюється не температура води в автоклаві, а температура повітря у верхній частині автоклава. Відповідно, враховуючи всі похибки, час виходу на робочу температуру, відставання по показниках та нагрів по інерції ми орієнтуємось на температурний режим 110 градусів (який відображається на термометрі), хоч температура води в автоклаві в цей момент на 10 градусів більша, тобто 120 градусів.
При розміщенні термометра у нижній частині автоклаву вимірюється температура води в автоклаві, відповідно ми орієнтуємось на показники 120 градусів.
Тобто і в одному і в іншому випадку температура є оптимальною для м’ясних продуктів.

Чи залежить режим стерилізації від типу тари?

Ні, режими стерилізації однакові для:
  • Скляних банок,
  • Жестяних банок,
  • Реторт-пакетів.
Ви можете використовувати будь-яку тару, зберігаючи стабільні результати.

Чи відрізняються режими стерилізації паровим методом та водяним?

Так! Температурний режим і час стерилізації відрізняються між паровим і водяним режимами автоклавування. В паровому режимі температура має бути на 10 градусів вищою, а час стерилізації вдвічі довшим, така зміна пов’язана з пришвидшенням виходу на робочу температуру при стерилізації «на пару» та швидким охолодженням.

Що станеться, якщо не дотримуватись рекомендованої температури?

При встановленні не правильного режиму:
  • Вища температура може призвести до втрати смаку або навіть підгоряння продукту.
  • Низька температура – продукт не приготується належним чином, що може спричинити псування консервації.
Якщо потрібно скоригувати режим, змінюйте час, а не температуру. Наприклад, для дуже свіжого м’яса можна зменшити час стерилізації з 40 хв до 30 хв. А для жорсткого м’яса – збільшити час витримки.

Як не помилитися з режимом автоклавування?

Правильний вибір режиму стерилізації – це запорука безпечних і смачних консервів. Дотримуючись рекомендацій, ви зможете легко визначити як підібрати необхідний режим та як готувати в автоклаві. ;

Смачного консервування разом з Утехо!

Наш канал на YouTube

Uteho

Не забудьте підписатися на наш канал, щоб не пропускати нові цікаві відео, отримувати корисні поради з автоклавування та дізнаватися цікаві рецепти для автоклава.