Риба в томаті в автоклаві
Готувати рибні консерви в томаті в автоклаві в домашніх умовах набагато простіше: найбільш трудомісткою частиною буде хіба що чистка риби. Всі інші процеси спрощені в рази: зокрема, не доведеться заздалегідь багато годин варити тушки, чекаючи розм'якшення кісток.
Як консервувати рибу в автоклаві
Типовий рецепт консервації виглядає приблизно так: шматки риби, томатну пасту, спеції та інші інгредієнти потрібно розкласти по банках, закатати і поставити в автоклав. У ньому пройде процес стерилізації під тиском і потрібної температурою. Цього достатньо, щоб зварити продукти, розм'якшити кістки і навіть дрібні плавники, досягти потрібних смакових якостей і знищити шкідливі мікроорганізми.
Наведемо універсальні рекомендації по стерилізації, які підходять для всіх рецептів. Стерилізувати потрібно 45 хвилин. Відлік часу слід вести з того моменту, коли температура досягне 105 градусів Цельсія. У процесі приготування не можна допускати перевищення температури більше 110 градусів Цельсія.
Рецепт кільки в томаті в автоклаві
Готується кілька в томаті в автоклаві з таких інгредієнтів:
- заморожена або свіжа кілька - 500 г;
- томатний сік - 300 г;
- цибуля великий - 1 шт .;
- морква середня - 1 шт .;
- соняшникова олія - 2 ст.л .;
- лавровий лист, перець-горошок, сіль - за смаком;
- пшеничне борошно - 1 ст.л .;
- цукор - 1 ст.л.
Якщо кілька охолоджена, її потрібно попередньо розморозити. Кожну рибину очистити від нутрощів, видалити голови. На сковороду налити масло, подрібнити цибулю і відправити його присмажуватися, слідом натерти моркву і додати до цибулі. Злегка підсмаживши овочі, їх можна зняти з вогню. В цей час рибу промити під проточною водою, додати до овочів, посипати сіллю і спеціями. Відразу ж можна залити продукти томатним соком, в який для густоти потрібно додати борошна. Ретельно перемішавши інгредієнти, можна розкласти їх по банкам, законсервувати і відправити в автоклав.
ХІТИ ПРОДАЖІВ
Рецепт ляща в томаті в автоклаві
Для цієї консерви потрібні такі компоненти:
- лящ свіжий або розморожений - 2 кг;
- цибуля великий - 2 шт .;
- морква велика - 2 шт .;
- паста з томатів - 2 ст.л .;
- томатний сік - 0,5 л;
- соняшникова олія;
- сіль, лавровий лист, перець.
Річкова риба в томаті в автоклаві готується просто: кожну рибину потрібно почистити, випатрати, помити, нарізати на шматочки. Рекомендується (хоча цей крок можна і пропустити) обваляти кожен шматок в борошні і злегка (не до готовності) прожарити. Цей дозволить видалити з тушок зайву вологу, зробити рибу смачніше. Плюс - шматки не розпадуться при стерилізації.
Моркву натерти, цибулю нарізати кільцями, додати багато масла на сковороду і почати обсмажувати овочі. Додати до них томатну пасту і сік, тушкувати близько 10 хв. У чисті банки розкласти рибу, зверху викласти овочі, а на них - запашний перець і лавровий лист. Долити в кожну ємність трохи рослинного масла. Закатати банки, залишаючи під кришкою 23 см, відправити на стерилізацію.
Рецепт скумбрії в томаті в автоклаві
Рибні консерви в томатному соусі зі скумбрії потрібно готувати, передбачивши такі інгредієнти:
- скумбрія - 3 шт .;
- великий помідор - 1 шт .;
- томатна паста - 2 ст.л .;
- цибуля великий - 1 шт .;
- рослинне масло - 2 ст.л .;
- вода - 1 стакан;
- сіль, цукор, перець - за смаком.
Скумбрію потрошимо, відрізаємо хвіст і голову, ретельно миємо, домагаючись чистоти всередині. Після нарізаємо тушки великими шматками. Чистимо цибулю та нарізаємо півкільцями, а помідор нарізаємо кубиками. На дно каструлі наливаємо рослинне масло, розігріваємо, викладаємо овочі і тушкуємо на середньому вогні до 10 хв. Після додаємо томатну пасту, цукор, сіль і перець, воду. Ретельно перемішуємо і знімаємо з вогню. У банки викладаємо шматки скумбрії, заливаємо підготовленим соусом, закатуємо і ставимо в автоклав.
Рецепт окуня в томаті в автоклаві
Смачна риба в томаті в автоклаві готується з таких інгредієнтів:
- окунь - 5 кг;
- вода - 1,3 л;
- томатна паста - 500 г;
- цибуля - 250 г;
- цукор - 100-120 г;
- оцет розчин 9% - 100 мл;
- лавровий лист - 3 шт .;
- коріандр, гвоздика, перець чорний і мелений - все по ¼ ч.л .;
- сіль за смаком;
- рослинна олія;
- мука.
Рибу чистимо і ретельно миємо, видаляємо плавники і хвости. Якщо тушки віршиком великі - потрібно видаляти хребти. Нарізаємо рибу на невеликі шматки, посипаємо сіллю, залишаємо на 10 хв. Після можна обкатати шматки в борошні і злегка обсмажити.
Томатну пасту розбавляємо водою. Цибулю чистимо, ріжемо, додаємо в томатну пасту разом з сіллю, цукром і приправами. На повільному вогні нагріваємо до тих пір, поки сіль і цукор повністю не розчиняться. У банки наливаємо трохи соусу, додаємо шматки окуня, заливаємо соусом зверху, залишаючи до кришки 1-1,5 см. Закатуємо банки і приступаємо до процесу стерилізації.
Рецепт бичків в томаті в автоклаві
Для цього просто рецепти потрібні такі складові:
- бички - 1,5 кг;
- борошно - 100 г;
- томатна паста - 1,5 ст.л .;
- вода - 1 стакан;
- перець, сіль - за смаком;
- соняшникова олія.
Щоб приготувати цю рибу в автоклаві в томатному соусі, потрібно запастися терпінням, так як чищення бичків досить рутинне. Полегшити процес допоможуть спеціальні ножиці. Для початку потрібно прибрати луску з допомогою ножа, відрізати голови, прибрати нутрощі, відрізати хвости і спинні плавники. Після тушки потрібно вимити від чорного нальоту всередині. Далі залишиться трохи обсмажити обкачені в борошні тушки, і приготувати соус - змішати томатну пасту, воду, сіль і перець. Бички потрібно розкласти в банки, залити соусом, закатати і поставити стерилізувати.
Хочете робити прості і смачні заготовки з риби в томаті? Бажаєте годувати сім'ю перевіреними консервами, а не хімікатами з магазину? Зробити процес консервації простим допоможе автоклав. Наша компанія створює сучасні, безпечні та зручні в експлуатації моделі. Купуйте їх, і незабаром консервування перетвориться в ваше улюблене заняття.
Читайте також: