Сік в автоклаві
Щоб приготувати сік в автоклаві в домашніх умовах, потрібен мінімум інгредієнтів і дій: можливість зручної стерилізації значно спрощує процес консервування, економить час і дозволяє зберігати готовий продукти довго і безпечно.
Як приготувати сік в автоклаві
Стерилізація соку в автоклаві має термічну обробку, в процесі якої гине нетермостійка мікрофлора і знижується кількість мікроорганізмів до рівня, нездатного пошкодити продукту за умов зберігання до 30 градусів Цельсія. Отже, консерви дозволено вживати в їжу з гарантією повної безпеки. Стандартні межі температур стерилізації - від 100 до 105 градусів Цельсія.
Як зробити сік в автоклаві? Стерилізований сік - це продукт, в якому на весь період зберігання зберігається харчова цінність, органолептичні властивості, вітаміни і мікроелементи. Це стосується всіх видів соків: овочевих, фруктових і ягідних. Стерилізація без автоклава в домашніх умовах - складний процес, що вимагає багато часу і дій. Компактний агрегат вирішує цю проблему і дозволяє консервувати соки в скляній тарі місткістю 0,2-1 л або закручуються металевими кришками. Середній час стерилізації соку в автоклаві при 100 градусах Цельсія - 15-20 хв.
ХІТИ ПРОДАЖІВ
Рецепт яблучного соку в автоклаві
Щоб приготувати яблучний сік в автоклаві в домашніх умовах, потрібно мінімальна кількість інгредієнтів:
- яблука - 5 кг;
- цукор - до 200 г;
- лимон - 1 шт.
Кращі сорти для соку - солодкі. Їх можна комбінувати з кисло-солодкими. Наводити назви сортів немає сенсу, так як в кожному регіоні вони свої. Яблука ретельно відбираємо, миємо, видаляємо насіннєву коробку (для цього можна обзавестися спеціальним пристосуванням). Видалення кісточок обов'язкове, так як вони провокують бродіння соку. Плоди розрізаємо і відправляємо в соковижималку.
Лимон потрібен, щоб продукт не потемнів. Досить вичавити його в сік з розрахунку ¼ лимона на 1 л продукту. А ось утворену при вичавлюванні піну видаляємо відразу. Макуху, що утворюється після приготування соку, можна використовувати для фруктового пюре, пастили або оладок.
Одержаний сік пробуємо - цілком може виявитися, що природної солодощі яблук вистачає, і додавати в продукт цукор не потрібно. Якщо ж кислинка сильна, можна додати зовсім небагато цукру. Перед тим, як наповнити соку в банки його краще підігріти (але не доводити до кипіння). Заливати його в ємності потрібно, залишаючи близько 1,5 см до кришки. Перед відправленням в автоклав банки закатують. Вичавлені яблука в автоклаві стерилізуємо належний час і після охолодження дістаємо. Готова консервація буде зберігатися близько 2-х років.
Важливо: яблучний сік, отриманий таким способом, дуже концентрований. Тому цілком можна розбавляти його очищеною або кип'яченою водою перед вживанням. Це особливо актуально для людей, схильних до печії, що мають гастрит та інші захворювання шлунка.
Рецепти соку з гарбуза в автоклаві
Можна приготувати сік за двома рецептами. Перший - стандартний: гарбуз в автоклаві з цукровим сиропом. Для цього потрібні такі інгредієнти:
- гарбуз - 7 кг;
- цукровий сироп (300 г / 1 л води) - 4 л;
- лимонна кислота - 1 ч.л.
Гарбуз чистимо від шкірки, розрізаємо вздовж на скибочки, запікаємо в духовці до стану м'якості. Далі перетираємо його через сито, додаємо цукрового сиропу і лимонної кислоти, ретельно перемішуємо. Одержаний продукт розливаємо в банки, закатуємо, відправляємо в автоклав на стерилізацію.
Щоб приготувати гарбузовий сік в автоклаві з цукром, з допомогою соковижималки вичавлюємо з очищеного гарбуза сік, додаємо до кожного отриманого літру рідини по 1 склянці цукру, розливаємо по банках, закатуємо і починаємо стерилізацію в автоклаві. Є ще один спосіб приготування. Для нього знадобляться такі інгредієнти:
- гарбуз - 7 кг;
- вода - 4 л;
- цукор - 4 кг;
- лимонна кислота - 1 ч.л.
Гарбуз очищаємо, нарізаємо кубиками, заливаємо водою (розрахунок - 1 стакан на 1 кг продукту), варимо на слабкому вогні до появи м'якості. Після подрібнюємо гарбуз блендером або протираємо через сито. Варимо цукровий сироп, змішуємо його з отриманим соком, розливаємо по банках, закатуємо і відправляємо на стерилізацію в автоклав.
Компот із слив в автоклаві
Класичний рецепт компоту в автоклаві вважається найпростішим. Для нього потрібні:
- сливи - 1,5 кг;
- вода - 3,5 л;
- цукор - 800 г.
Сливи потрібно старанно відібрати, видаливши пошкоджені, занадто молоді і перестиглі плоди, а також листя, гілки та інше сміття. Відібрані фрукти ретельно вимити. Далі можна приступити до приготування сиропу: для цього змішати воду і цукор в каструлі і поставити на повільний вогонь, постійно помішуючи. Сироп вважається готовим, коли суміш стає однорідною і не містить твердих частинок.
У вимиті банки рівномірно розкласти сливи, залити гарячим цукровим сиропом (потрібно не доливати до кришок приблизно на 1,5 см), закатати. Банки поставити в автоклав і почати пастеризацію.
Компоти в автоклаві найкраще готувати саме на режимі пастеризації: це термічна обробка при температурі до 100 градусів Цельсія. Зазвичай це 80 градусів Цельсія. Час обробки варіюється в межах 80-110 хвилин. Дотримуючись цього принципу і викладеному вище рецепту, можна готувати компот з яблук: для кислих сортів можна залишити зазначену пропорцію цукру в сиропі, для солодких - зробити сироп менш концентрованим.
Наведених рецептів досить для того, щоб ви розібралися, як приготувати сік в автоклаві швидко, легко і з ідеальним результатом. Все, що вам потрібно - якісний і безпечний автоклав, яким легко користуватися в домашніх умовах. Наша компанія виробляє такі моделі, використовуючи надійні марки сталі і промислові технології. Робіть заготовки швидко і без проблем за допомогою нашого обладнання.
Читайте також: