Карась - одна з найпоширеніших і апетитних прісноводних риб. Однак зазвичай з неї роблять суп або просто смажать на сковороді. Тому домашній консервований карась може урізноманітнити раціон. До того ж приготовлений самостійно консервований карась буде містити тільки улюблені спеції, без додавання консервантів і барвників.
Особливості заготовки рибних консерв
Щоб домашні консерви з риби не поступалися за смаковими якостями купленим в супермаркеті або спеціалізованому магазині, потрібно робити все чітко за рецептом. До того ж потрібно враховувати такі особливості готування консервованої риби:
- Консерви можуть бути приготовлені практично з будь-якого різновиду морської або прісноводної риби. Однак практика показує, що найкращими для цього видами є: щука, карась, лящ і деякі інші різновиди, що мешкають у великих річках і озерах. З морських видів слід вибирати кільку або скумбрію.
- Перед початком готування рекомендується уважно оглянути карасів на наявність пошкоджень і зіпсованих частин. Щоб консерви вийшли смачними, слід застосовувати виключно свіжі продукти.
- У процесі приготування необхідно додати невелику кількість олії(соняшникової або оливкової), яка не тільки додасть страві більш яскраві смакові якості, а й посприяє збільшенню тривалості зберігання.
- Виходячи з конкретного рецепту, додатково можуть додаватися різні соуси і пасти, наприклад, томатні, а також приправи, прянощі і спеції.
- Закривати рибу потрібно в скляні банки. Краще використовувати банки невеликого обсягу: від 300 мілілітрів до 1 літра. Стерилізацію здійснюють за допомогою «водяної бані». Це дозволить істотно збільшити період зберігання консервованої риби. Правильна стерилізація здійснюється в автоклаві. На дно автоклава виставляють підставки, які йдуть в комплекті, а на них банки і повністю заливають водою, щоб готувати протягом 30 хвилин.
Консервований карась відмінно підходить практично до будь-якої страви: картопляного пюре, гречаної або рисової каші, перловки і навіть макаронів. Добре рибні заготовки підійдуть до салату або нарізаних овочів.
Даною стравою можна не тільки порадувати себе, а й пригостити сусідів або родичів. Вони неодмінно будуть приємно здивовані тим, що домашні рибні консерви можуть бути настільки смачними.
ХІТИ ПРОДАЖІВ
Консервований карась в автоклаві: рецепт
Консерви, вироблені на заводі навіть поруч не стоять з приготованими самостійно консервами практично за всіма параметрами. Для цієї чудової страви будуть потрібні наступні компоненти:
- 2-3 кг карасів;
- рослинну олію — приблизно 0,5 літри;
- морква та цибуля — по 5 шт.;
- паста або сік з помідорів — 0,5 літри;
- «Краснодарський» соус — 5 великих ложок;
- чорний мелений перець — 5 ст. ложок;
- 5 ст. ложок цукру;
- сіль, за смаком;
- панірувальні сухарі або пшеничне борошно — 2 ст. ложки
Процес приготування нескладний і складається з наступних кроків:
- Рибу потрібно ретельно вимити в проточній воді. Краще, щоб вода була теплою, занадто гаряча не підійде, оскільки вона розм'якшує рибу.
- Потім тушку потрібно очистити від лусочок.
- Риба нарізається маленькими рівними шматочками і поміщається в глибоку каструлю.
- У неї додається перець і сіль, виходячи з особистих переваг.
- Просочені сіллю рибні шматочки слід обваляти в борошні або сухарях для панірування.
- Обсмажувати, поки не з'явиться золотисто-коричневий відтінок. Зверніть увагу, що скоринкою повинна покритися вся шкурка, навіть по краях. Так страва вийде набагато смачнішою і ароматнішою.
- В кінці потрібно перекласти рибу у велику посудину, щоб вона охолола.
Поки смачна страва остигає, слід нашаткувати кільцями цибулю з морквою. Далі розжарити сковороду і підлити масло. Коли воно прогріється, додаються нарізані овочі і обсмажуються до появи скоринки золотистого відтінку.
Прожарені овочі потрібно залити томатною пастою, «Краснодарським» соусом і малою кількістю води в посуд для тушкування на слабкому вогні протягом приблизно 30 хвилин. Поки маринад тушкується, необхідно правильно підготувати банки ємністю близько 500 мілілітрів:
- добре вимити;
- простерелізувати.
Приготовлені інгредієнти викладають шарами в посуд з соусом: спочатку рибу, далі соус і т. Д. Потрібно максимально утрамбовувати рибу, оскільки в процесі тушкування вага і обсяг продукту відчутно скорочуються.
У банки додається по 1-2 штуки лаврового листя і жменю горошин духмяного чорного перцю. Коли весь вміст вже поміщено в банку, потрібно залити його рослинним маслом. Причому продукти повинні бути повністю занурені в масло, щоб просвіти були відсутні. Завершивши, банки закручуються простерилізованих кришками і занурюються в автоклав.
Попередньо обладнання розігрівається до температури в 110 °C або більше. На повне приготування консервованих карасів буде потрібно близько півгодини. Наступним кроком є відключення автоклава, щоб дати страві час на охолодження. Потім банки можна виймати з ємності для консервування. Повністю готова до вживання в їжу риба повинна зберігатися в охолодженому погребі чи холодильній камері.
Консерви з карася в томатному соусі
В цілому даний рецепт досить схожий з попереднім, тому основні інгредієнти практично збігаються:
- свіжі карасі;
- жменя духмяного перцю;
- упаковка лаврового листя;
- 4 великі ложки олії;
- сіль за смаком.
Перед початком готування потрібно переконатися, що карась не має пошкоджених або зіпсованих частин. Загальний час приготування страви становить приблизно 40 хвилин. Калорійність в одержаних консервах з карася буде приблизно 140 ккал на 100 г.
Порядок приготування виглядає наступним чином:
- Спочатку потрібно очистити рибу від луски, видалити внутрішні органи.
- Ретельно промити карасів в проточній воді.
- Голови і плавники необхідно обрізати.
- Знадобляться невеликі банки (0,5 л).
- Всі банки необхідно ретельно промити, стерилізувати не потрібно.
- У кожну банку укладається лавровий лист і кілька горошин духмяного перцю.
- Підсолену рибу потрібно перемішати.
- Перекласти рибу в банки, заповнивши по вінця.
- Укладання повинно бути максимально щільним, адже в процесі варіння обсяг продуктів зменшиться.
- У кожну банку налити по 1 чайній ложці олії на основі рослинних інгредієнтів.
- При бажанні допускається додавання цибулі, часнику або моркви.
- Банки щільно зкрити.
- Покласти їх в автоклав.
- Заповнити ємність пристрою водою.
- Закрутити кришку і виставити необхідний тиск.
- Включити вогонь і залишити готуватися протягом відповідного часу.
- Необхідно постійно контролювати рівень температури, щоб вона не знижувалася і не підвищувалася.
- Через 25-27 хвилин вимкнути вогонь і дати страві охолонути природним чином.
- Автоклав необхідно остудити приблизно до 30 градусів, а потім його слід відкрити і вийняти банки з готовими консервами з риби.
Домашні консерви не поступаються за властивостями аналогам з магазину. Страва відмінно підходить практично до будь-якого гарніру. Навіть зі звичайним шматочком свіжого хліба консервована риба буде дуже смачною. Краще подавати карася з вареною картоплею, пюре, рисовою, перловою або гречаною кашами. Можна зверху посипати шматочки риби свіжою або сушеною зеленню для додання більш апетитного зовнішнього вигляду і аромату.
Охолоджену консервацію потрібно попередньо розігріти протягом декількох хвилин в духовці або мікрохвильовій печі. На сковорідці з маслом теж можна, але це не найкращий варіант, оскільки смакові якості страви можуть бути порушені. Перед розігрівом рибні шматочки потрібно вийняти з банки.
Карась - одна з найсмачніших прісноводних риб, тому існує безліч апетитних страв, які готуються з нього. Цікавим варіантом є різні рецепти домашніх консервів, оскільки їх приготування досить просте, а термін зберігання консервованої риби - тривалий.
До того ж готувати карася можна не тільки в автоклаві, а й іншими методами: в мультиварці, духовці і т. Д. В результаті можна отримати чимало смачних страв, які будуть радувати домочадців і гостей протягом всієї зими. Якщо поекспериментувати з різними спеціями і приправами, то можна отримати безліч варіантів консервів з карася.
Якщо потрібно придбати автоклав для приготування різних страв під високим тиском, то вашій увазі пропонується величезний асортимент моделей в каталозі «Укрпромтех». Наша компанія спеціалізується на виробництві різної металевої продукції, переважно з нержавіючої сталі.
У нас ви знайдете не тільки автоклави, але і безліч іншої якісної металевої продукції: самогонні апарати, сироварні, коптильні, сковороди, Маринатор і титани для води. Великою перевагою нашої компанії є те, що ми працюємо на території всієї України.
Фахівці компанії завжди допоможуть вибрати найкраще обладнання, а також дадуть відповідь на питання, що цікавлять. Щоб зв'язатися з представником «Укрпромтех», телефонуйте за телефонами з розділу «Контакти».
Читайте також: