Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Мариновані огірки в автоклаві

Мариновані огірки в автоклаві

Автоклав - спеціальний герметичний пристрій для здійснення операцій, які потребують сильного нагріву і більш високого тиску в порівнянні з атмосферним. В таких умовах виходить досягти прискореної реакції. За допомогою приладу особливо зручно і практично робити заготовки на зиму: помідори, перці і т. Д. Але особливо добре виходять мариновані огірочки.


Огірки в автоклаві: популярні рецепти


Існує чимало рецептів для заготовок огірків в цьому пристосуванні. Можна зробити відразу кілька або вибрати найбільш цікавий варіант. Більшість з них не потребують будь-яких екзотичних інгредієнтів, тому не викликають особливої складності в процесі приготування.


Рецепт №1

Рецепт маринованих огірків в автоклаві


Перед тим як почати маринувати, необхідно підготувати всі інгредієнти:

  • огірки;
  • кухонна сіль;
  • часник;
  • чорний перець горошком;
  • зелень (зазвичай кріп);
  • хрін;
  • лавровий лист;
  • листя чорної смородини;
  • перець свіжий (червоний);
  • оцет;
  • вода.

Для приготування простого рецепту рекомендується вибирати тільки свіжі, тверді огірки середнього розміру. М'які, засохлі або перерослі овочі для зимових заготовок не підходять. Найкраще, щоб огірки були зірвані зі стебла протягом останньої доби, інакше вони можуть бути недостатньо смачними.

Заготівля здійснюється наступним чином:

  1. Відібрані плоди необхідно ретельно промити проточною водою. Потім потрібно замочити їх в глибокій ємності (можна використовувати таз або каструлю) на 60-65 хвилин.
  2. Приготування маринаду сильно залежить від того, наскільки щільно огірки поміщені в банку. Звичайно потрібно близько 300-400 г на літрову банку. Щоб отримати потрібний для засолювання маринад, необхідно в двох літрах води розчинити 100 г кухонної солі і 50 г цукру. Далі вода ретельно розмішується і поступово нагрівається до закипання.
  3. Далі потрібно скомплектувати банки. Для цього потрібно, заздалегідь підготовлені, інгредієнти розкласти по банках. Стебло хрону розрізається на 5-сантиметрові (+/- 1 см) шматочки і укладається по одному на денце кожної баночки. Парасольку кропу теж необхідно помістити в кожну ємність. Потім додається смородиновий лист і лавр, 2 горошинки запашного перцю і кілька горошин чорного перцю. Часнику потрібно 3 або 4 зубці.
  4. Овочі укладаються поступово, паралельно додається хрін.
  5. Вгорі банки на огірки кладеться порізаний гострий перець.

Огірки укладаються щільно, але трамбувати їх не слід. Завершальним етапом є заливка підготовленої банки відвареним маринадом. Необхідно залишити невелике (2-3 см) простір, заповнений повітрям. Також буде потрібно додати 2 столові ложки 9-процентного оцту. Перед закручуванням кришок потрібно замінити температуру в одній з банок.

Наступним кроком є консервація за допомогою автоклава. Замір температури був необхідний, оскільки при тривалій дії високої температури огірки в банку розварюються і стають непридатними в їжу. Для позбавлення від небажаного перетворення огірків в «кашу» слід зменшити тривалість нагріву автоклава, також максимально прискорити процедуру консервування.

Щоб автоклав швидко приготував мариновані огірки, потрібно в нього залити воду тієї ж температури, що і в банку. Після їх установки в спеціальні касети і завантаження в автоклав потрібно накрити його кришкою і включити нагрів.

Коли температура в пристрої досягне 90 градусів, потрібно простерилізувати банки при цій температурі протягом 5 хвилин, а потім відключити нагрівання. Завершення приготування заготовок відбудеться, коли тиск в пристрої досягне нульового показника.

ХІТИ ПРОДАЖІВ


Рецепт №2

Рецепт маринованих огірків в автоклавіЩе один простий рецепт, який в цілому нагадує перший варіант, але є деякі відмінності.

Для приготування буде потрібно:

  • пів кілограма відбірних огірків;
  • селера (листки);
  • хрін;
  • петрушка;
  • кріп;
  • часник;
  • чорний перець (мелений та горошком);
  • лавровий лист;
  • червоний болгарський перець.

Половину підготовлених інгредієнтів необхідно укласти в простерилізовані банку. Потім туди поміщаються, ретельно промиті, огірки. В процесі укладання необхідно намагатися робити так, щоб овочі були максимально щільно один до одного. Але не можна допускати, трамбування їх в банку, оскільки це може зіпсувати їх зовнішніх вигляд і з'являться м'які «пролежні».

Паралельно з підготовкою банок необхідно зробити розсіл. В одному літрі води потрібно розчинити 50 грамів звичайної кухонної солі. Потім довести її до кипіння, після чого процідити її, використовуючи марлю.

Стерилізація банок здійснюється за допомогою витримування їх в гарячій воді протягом чверті години. Рецепт має на увазі, що замість розсолу можна використовувати спеціальний маринад, для приготування якого потрібно:

  • 50 грам кухонної солі;
  • 50 грам цукру;
  • прянощі і зелень до смаку;
  • 9-відсотковий оцет.

Його, як і розсіл, необхідно прокип'ятити протягом чверті години. Потім маринад заливається в підготовлені банки, які після цього потрібно закатати.

Далі потрібно помістити готові банки в автоклав, щоб швидко їх законсервувати. Принцип аналогічний попередньому рецепті. Головне, не перетримати огірки, щоб вони не розм'якли.


Рецепт №3


Рецепт маринованих огірків в автоклавіЯк і в попередніх випадках в першу чергу потрібно вибрати оптимальні огірочки. Найкраще підійдуть невеликі плоди, спілі і тверді. Якщо замочити їх у воді кімнатної температури приблизно на 60 хвилин, то вони стануть більш хрусткими. Висушувати їх потрібно природним чином.

Перед використанням автоклава потрібно перевірити працездатність пристрою: переконатися, що кришка справна і є спеціальне кільце ущільнювача. Вона повинна лягати рівно і щільно, інакше процес приготування може бути порушений.

Якщо прилад не має на увазі наявність касет, за допомогою яких компенсується різниця в тиску банок і пристрої, то слід за допомогою насоса через ніпель підкачати кисню в бак автоклава. Це не дозволить банкам лопнути в процесі приготування і нагрівання.

Потім апарату потрібно дати охолонути приблизно до 30 градусів. Потім, знову використовуючи ніпель, потрібно поступово знизити рівень тиску. Не можна допускати нагрівання або охолодження ривками, різке падіння або зростання тиску теж не рекомендується, оскільки це може привести до розкриття банок.

Перед відкриттям кришки необхідно прокрутити клапан скидання тиску ще раз для контролю. Дія дозволить переконатися в вирівнюванні внутрішнього і зовнішнього тиску. При відсутності будь-яких змін дозволено відкрити кришку автоклава.


Перед консервацією огірків за допомогою апарату потрібно приготувати маринад і залити їм огірки та інші інгредієнти. Порожні банки повинні бути добре вимиті і простерилізовані. Приблизно 300-400 грам маринаду буде потрібно на банку обсягом 1 літр. Рецепт приготування банки з огірками:

  1. На два літри води розбавляється 100 грамів кухонної солі + 50 грамів цукру. Отримана суміш ретельно перемішується і ставиться на повільний вогонь, поки не закипить. Далі потрібно варити розчин ще протягом п'яти хвилин.
  2. Паралельно з приготуванням маринаду в порожні банки закладаються необхідні компоненти. Стебла хрону потрібно нарізати 5-6-сантиметровими шматочками. Потім укладається зелень (кріп, петрушка, кінза) за смаком. Далі потрібно додати смородиновий і лавровий лист, пару горошин перцю, кілька часникових зубчиків.
  3. Потім в банку щільно закладаються огірки, після чого залити розсолом або маринадом. Не варто забувати про повітряному прошарку (2-3 см), яка не дозволить банкам розкритися. Також туди слід додати оцет (9%) і закатати кришки.

Овочеві банки опускаються в, попередньо вимкнений, автоклав. Це не дозволить огіркам перебувати занадто тривалий час під високою температурою. Маринад рекомендується залити злегка охолодженим.

Апарат нагрівається до 90 ° і тримати, завантажені в касети, банки при такій температурі протягом 10 хвилин. Потім нагрівання зупиняється. Коли тиск знизиться до нуля, можна відкривати кришку і виймати законсервовані банки.

Не відкривайте кришку автоклава, коли він знаходиться під тиском. Не варто запускати апарат, коли в ньому знаходиться вода. Строго заборонено перевищувати допустиме значення тиску, зазначене в призначеному для користувача керівництві. Настійно рекомендується не брати для стерилізації ємності, що мають наклейки.

Купити автоклав з відповідними характеристиками можна на нашому сайті. У каталозі компанії «УКРПРОМТЕХ-спецсталь» представлено широкий вибір моделей різного об'єму, вартості та потужності. При необхідності можна вибрати універсальне або газовий пристрій. Також у нас представлені моделі промислових автоклавів для консервування, для виготовлення продуктів довгого зберігання у великих масштабах. Ми працюємо по всій Україні. 

Фахівці нашої компанії завжди готові допомогти у виборі оптимального за властивостями автоклава, відповісти на будь-які питання, що цікавлять або оформити заявку на придбання пристрою. Щоб безкоштовно проконсультуватися з менеджером, телефонуйте за номером (067) 370-27-22 або (050) 376-60-86. Щоб купити вподобану модель, досить додати її в кошик на сайті і оплатити зручним способом.

Читайте також:

Поділіться з друзями


Дуже смачні огірки з автоклава