Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Рибні консерви в автоклаві

Рибні консерви в автоклаві

Готувати рибні консерви автоклаві набагато простіше, ніж використовувати традиційні способи домашньої консервації. Принципи стерилізації під тиском дозволяють скоротити час консервації на 3-4 години. Це дозволить отримувати великий обсяг готового продукту з мінімальними зусиллями.


Підготовка до приготування риби в автоклаві

Стерилізація за допомогою автоклава. Цей метод зазвичай використовують для обробки медичних інструментів, завдяки застосуванню вологого спека під тиском. Час стерилізації таким способом залежить від таких факторів, як температура, тип автоклава, рід мікроорганізмів, з якими борються.

Для більшості рецептів досить закладати в банки сиру почищену рибу - вона звариться в процесі стерилізації до повної готовності, включаючи розм'якшення кісток. Температурний режим забезпечить знищення всіх мікроорганізмів. Автоклавирование дозволяє зберегти смак і корисні властивості рибних консервів. Крім того, доступна маса рецептів: можна готувати рибку в маслі і в томаті, робити з неї тушонку і паштет.


Як приготувати рибні консерви в автоклаві


Дрібну рибу можна консервувати в автоклаві, елементарно попатравши - навіть плавники можна не обрізати, адже вони теж разварятся. Якщо консервується риба шматочками в олії, краще злегка обсмажити її без панірування - це допоможе зберегти форму. Для цієї ж мети можна додавати в кожну банку трохи цукру. Щоб смак був більш насиченим, стандартні приправи - лавровий лист і перець - можна урізноманітнити коріандром або кмином.


Як правильно консервувати рибу в автоклаві


Для приготування консервів може використовуватися будь-яка риба в автоклаві: скумбрія, лящ, кілька, окунь, товстолобик, щука, бички. Краще брати свіжу рибу, але на крайній випадок підходить і разморожена. Алгоритм автоклавування простий: закочені банки потрібно поставити в автоклав і залити холодною водою вище кришок. Після потрібно поступово нагнітати тиск і температуру, а коли вони досягнуть потрібних меж - засікти час і почати стерилізацію. В кінці досить почекати остигання і витягти готові консерви.

Ми підготували зручну таблицю універсальних значень температури і тривалості стерилізації рибних консервів в залежності від обсягу використовуваних банок:

Обсяг банки, л Температура стерилізації, градуси Цельсія Тривалість стерилізації, хв
0,35 105 30
0,50 105 30
1,00 110 35

Для того, щоб нагріти вміст до 105-110°С. Стежте за температурою. Щоб зберегти смак продукту, вона не повинна бути вище 110°С. Час приготування становить 30-35 хвилин.

Рецепт тушонки з риби в автоклаві


тушенка рыба в автоклаве


Смачні консерви з риби в автоклаві готують у вигляді тушонки. На одну півлітрову банку потрібні такі інгредієнти:

  • риба річкова випотрошена - 500 г;
  • сіль - 1 ч.л .;
  • чорний перець - 5 шт .;
  • масло соняшнику - 1 ст.л .;
  • приправи.

Рибу порізати на невеликі шматки і покласти перший шар на дно помитих банок. Зверху додати сіль, масло, спеції і перець. Далі ще один шар риби - і так до самого верху. Залишивши трохи місця перед кришкою, банки закатати і поставити на обробку в автоклав. Можна трохи вдосконалити рецепт, злегка (але не до готовності) обсмажити шматки риби. Смак стане ще більш насиченим, але головне - шматки не розваряться і не розпадуться.

Є і ще один рецепт. Для нього необхідні:

  • невелика риба - 2 кг;
  • морквина - 2 шт .;
  • цибуля ріпчаста - 1 шт .;
  • сіль - 1 ст.л .;
  • вода - 1,5 л;
  • масло соняшнику - 150 мл;
  • томатний сік або паста - 2 ст.л .;
  • цукор - 1 щіпка.

Рибу чистимо, відрізаємо голови, миємо. Чистимо і подрібнюємо моркву і цибулю. У вимиті банки шарами складаємо рибу, цибулю і моркву, чергуючи до самого верху. Окремо змішуємо воду з маслом, спеціями, томатною пастою та іншими складовими. Отриманною сумішшю заливаємо банки. Не забуваємо, що до кришок потрібно залишити зазор приблизно в 2 см - це необхідно, так як при кипінні рідина буде розширюватися. Банки закочуємо і відправляємо в підготовлений автоклав на стерилізацію.

ХІТИ ПРОДАЖІВ


Риба в олії в автоклаві


рыба в масле в автоклаве


Приготувати класичні консерви з риби в автоклаві в маслі можна, використовуючи такі інгредієнти (розрахунок на банку 0,5 л):

  • риба, очищена від нутрощів і обезголовлена ​​- 500 г;
  • чорний перець-горошок - 3 шт .;
  • масло соняшнику - 15 г;
  • сіль - 5,5 г;
  • лавровий лист - 1 шт.

Миємо банки і кришки, рибу подрібнюємо на невеликі шматки (приблизно по 80 г), на дно банок укладаємо перець і лаврове листочки. Шматки риби перемішуємо з сіллю, укладаємо в банку (не забуваємо про зазорі перед кришкою), зверху заливаємо маслом. Після закочуємо банки, ставимо в автоклав і починаємо стерилізацію.

Ще один рецепт консервів з риби в олії в автоклаві - з більш багатою гамою смаку. Для нього потрібні наступні компоненти:

  • річкова риба - 1 кг;
  • морква - 700 г;
  • цибуля - 700 г;
  • масло соняшнику - 3 ст.л. на півлітрову банку;
  • перець-горошок, сіль - за смаком.

Рибу потрошимо, чистимо і миємо, ріжемо на шматки, обвалюємо у солі і укладаємо в емальовану ємність мінімум на 60 хв. Натираємо моркву на тертці (можна подрібнити в комбайні), нарізаємо цибулю кільцями, перемішуємо з рибою. У півлітрові банки наливаємо масло, укладаємо рибу з овочами (але не трамбуємо), залишаємо 1-2 см до кришки. Банки закриваємо і відправляємо стерилізуваться.


Риба в томаті в автоклаві


рыба в томате в автоклаве


Смачна риба в автоклаві в домашніх умовах - це консерви в томаті, які готують переважно з кільки і бичків. Перерахуємо обидва рецепта. Для приготування кільки в томаті в автоклаві потрібні такі продукти:

  • свіжоморожена кілька - 3 кг;
  • помідори - 5 кг;
  • солодкий перець - 1 кг;
  • цибуля - 1 кг;
  • морквина - 2 кг;
  • сіль - 2 ст.л .;
  • оцет 9% - 270 мл;
  • трохи цукру.

Помідори подрібнити на м'ясорубці, моркву натерти або подрібнити комбайном, цибулю нарізати півкільцями, а перець - смужками. Подрібнені овочі змішати з отриманим томатним соком. Додати в масу кільку, а також сіль, перець, цукор і оцет, старанно перемішати. Готову суміш розлити по чистим банкам, залишити трохи місця до кришок і закатати. Залишається тільки почати процес стерилізації.


Рецепт бичків в томаті в автоклаві


Ще одні смачні і популярні рибні консерви в автоклаві в домашніх умовах - бички в томаті. Для їх приготування потрібні такі компоненти:

  • бички - 1 кг;
  • помідори - 2 кг;
  • сіль - 1 ст.л .;
  • масло соняшнику - 150 г;
  • цибуля - 300 г;
  • гвоздика, горошини перцю, лавровий лист - за 4 шт .;
  • цукор - 5 ст.л .;
  • оцет 9% - 3 ст.л.

Рибу почистити і відрізати голови, перемішати з сіллю і залишити на 30 хв. Помідори відварити і пропустити через сито. У отриманий сік додати спеції, цукор, масло соняшнику і оцет. Бички найкраще злегка обсмажити без панірування (але не до готовності). Змішати рибу з томатним соком, розкласти по банках, закрити і поставити в автоклав.

У трьох перерахованих рецептах можна використовувати готовий томатний сік (тільки якісний) або томатну пасту. Але якщо консерви готуються влітку, краще все-таки зупинити вибір на свіжих помідорах - смак від цього тільки виграє.


бычки в автоклаве


Інші рецепти консервованої риби в автоклаві


Можна приготувати дрібну рибу в апетитному маринаді. Для цього потрібні такі продукти:

  • риба - 5 кг;
  • вода - 5 л;
  • цукор - 3 ст.л .;
  • сіль - 1,5 ст.л .;
  • запашний перець - 3 г;
  • гвоздика - 2 г;
  • коріандр - 3 г;
  • оцет 6% - 100 г;
  • лавровий лист - 1-2 шт.

У воду додаємо спеції, ставимо грітися, чекаємо закипання і відразу вимикаємо. Після додаємо в маринад очищену рибку і залишаємо на 4 години. Далі підготовлену рибу розкладаємо по банках, додаємо лавровий лист і заливаємо маринадом. Банки закриваємо і ставимо в автоклав для обробки.

В автоклаві можна приготувати навіть «шпроти в олії» - для цього підійде будь-яка дрібна рибка. Перелік інгредієнтів наступний:

  • риба - 1 кг;
  • цибуля - 200 г;
  • масло соняшнику - 100 г;
  • вода - 150 г;
  • оцет 9% - 50 мл;
  • сіль і спеції.

Для виготовлення «Великих шпротів» використовується салака, розмір якої більше 12 см в довжину. Також можливе використання й інших риб: балтійська і каспійська кілька, біломорський або атлантичний оселедець, хамса.

Рибу чистимо, видаляємо голову і нутрощі, промиваємо. Хвости і плавники можна залишити. Цибулю ріжемо кільцями. На дно банок викладаємо шар цибулі, чергуємо його з шаром рибок - і так до самого верху. Зверху додаємо горошини перцю і лавровий лист, масло, оцет і воду. Банки закриваємо і ставимо на стерилізацію. В процесі автоклавування кістки розм'якнуть, тушки добре просочаться маслом і спеціями і вийде характерний, добре знайомий «шпротний» смак.

Стерилізація за допомогою автоклава. Цей метод зазвичай використовують для обробки медичних інструментів, завдяки застосуванню вологого спека під тиском. Час стерилізації таким способом залежить від таких факторів, як температура, тип автоклава, рід мікроорганізмів, з якими борються.

Читайте також:

Поділіться з друзями


Парайце як у аўтаклаве рыхтаваць буйную прэснаводную рыбу, ад кілаграма і вышэй. У мяне па падводным паляванні звычайна пуста, але зрэдку вязе і я не ведаю што з ёй рабіць. Раздаю проста суседзям па дачы. З'явіўся дома аўтаклаў, хачу паспрабаваць прыгатаваць. У прыватнасці, як паступаць з косткамі? Шчупак яшчэ нічога, а вось у трохкілаграмовага падлешчыка косткі як у дыназаўра. Яны разварацца як у магазінных кансервах, ці трэба выдаляць уручную?