Вибір домашньої сироварні
У сучасній кулінарії набирає популярності тенденція щодо екологічності приготування страв та відсутності шкідливих речовин у продуктах. Це породило попит на виготовлення продуктів та страв у домашніх умовах. Одним із найпопулярніших таких продуктів є сир. Придбавши домашню сироварню компанії “УКРПРОМТЕХ”, ви отримаєте можливість легко, а головне - безпечно, тобто без використання шкідливих добавок, готувати будь-який сорт сиру. У цій статті ми розповімо як вибрати сироварню та які вона має переваги і недоліки.
Що таке сироварня?
Сироварня – це місце, де за допомогою різних технологій виготовляють сир.
Існує твердження, що процес виготовлення сирів - дорогий і трудомісткий. Звісно, якщо розглядати промислові масштаби, то це так. Проте, виготовлення сиру в домашніх умовах для власних потреб насправді є простим та цікавим процесом. Головне - чітко знати технології та слідувати рецептурі.
Виготовлення сиру в домашніх умовах полегшує сироварня. Зовні вона схожа на велику каструлю чи мультиварку (в яких теж можна виготовляти сир, проте такий процес набагато складніший).
Від звичайної каструлі сироварня відрізняється тим, що вона обладнана терморегулятором і таймером. Саме такий контроль за температурою та часом значно полегшує виготовлення сиру.
При виборі сироварні потрібно звертати увагу на її об'єм. Адже під час сироваріння відбувається значне зменшення кількості продукту на виході. Якщо використовувати сироварню на 15 літрів, можна приготувати 1,5-2 кілограми сиру.
Які сири можна готувати в сироварні?
Як ми вже зазначали вище, в сироварнях можна приготувати будь-який вид сиру. Проте сам смак залежить і від інших факторів:
- час витримки - в залежності від того, скільки сир визріває, смак одного і того ж сорту буде іншим;
- виготовлення - згортається холодне чи тепле молоко, використання сирного преса тощо;
- молоко - залежить від раціону корів.
У домашніх умовах можна приготувати сири всіх 3-ох груп:
- тверді (російський, пармезан, мімолет та інші);
- напівтверді (ярлсберг, раклет, трюф’є та інші);
- м’які (моцарела, брі, ерв та інші).
Як користуватися сироварнею?
Основою будь-якого сиру є молоко. Зазвичай використовують парне молоко, проте можна брати також пастеризоване магазинне (до нього потрібно додати хлорид кальцію для забезпечення нормальної тривалості згортання ). Для початку молоко наливають в ємність сироварні та включають підігрів (до +30ㅡ + 35 °C, в залежності від виду сиру, який готується).
Після цього в підігріте молоко потрібно додати закваску. Вона містить необхідні бактерії, що дають сиру смакові та ароматичні якості. На цьому етапі треба ретельно перемішувати молоко, щоб закваска повністю розчинилася та утворилися комочки.
Далі необхідно підігрівати суміш ще пів години, після чого додати сичужний фермент. На цьому ж етапі додають інші компоненти, необхідні для виготовлення того чи іншого виду сиру (зелень, паприку, горіхи тощо). Всю отриману суміш потрібно ретельно перемішати для рівномірного розподілення інгредієнтів по всій порції.
Згодом формується згусток. Його ріжуть на кубики розміром 2-3 сантиметри. Отримані кубики потрібно перемішувати, щоб сирна маса не злипалась. Сир перекладають в дренажний контейнер для відділення сироватки, яка буде стікати в нижню ємність.
Подальші етапи залежать від того, який сир готують: м’який чи твердий. Для м’яких сирів немає потреби проводити додаткові дії, окрім того, що потрібно відділити сироватку, і він готовий до споживання вже через добу. Для твердих сортів потрібно використовувати прес, а ще вони можуть дозрівати навіть декілька тижнів.
Переваги та недоліки сироварні
Як і кожен сучасний кухонний девайс, сироварня має свої переваги та недоліки. Тому перед покупкою необхідно детально зважити всі “за” і “проти”. До переваг відносяться:
- універсальність - за допомогою сироварні можна виготовити будь-який сорт сиру: від звичайного твердого Голландського до вишуканого Дор Блю;
- користь - виготовлений у домашніх умовах сир не містить шкідливих добавок, консервантів, ароматизаторів та барвників. Крім цього, він має поживні речовини;
- цікавість - виготовлення сирів ㅡ захоплюючий процес, який легко стане вашим хобі.
Як бачимо, переваги достатньо вагомі. Саме тому і недоліків, як таких, майже немає, це скоріше нюанси, які потрібно враховувати перед покупкою:
- вартість сироварні (компанія “Укрпромтех” пропонує сироварні від 5000 грн);
- це досить габаритне обладнання, яке потребує великого місця для зберігання;
- собівартість домашнього сиру вища ніж у магазині (проте, це компенсує якість та користь продукту).
Компанія “УКРПРОМТЕХ” пропонує купити сироварню об’ємом 10, 15 та 18 літрів, які чудово підійдуть для сироваріння для власних потреб. Ці сучасні кухонні прилади виготовлені з харчової нержавіючої сталі та обладнані терморегулятором, що робить їх безпечними та простими у використанні.
Крім сироварень, компанія “УКРПРОМТЕХ” пропонує великий асортимент автоклавів різної місткості та матеріалів. З поміж більш ніж 40-ка моделей ви обов’язково знайдете автоклав, який підійде саме вашим потребам. Чудовим бонусом буде Книга рецептів для консервування в автоклаві, яка полегшить процес заготовки на зиму.
Якщо у вас виникли запитання, ви можете звернутися до нас за телефонами: (050) 376-60-86, (067) 370-27-22. Наші досвідчені менеджери проконсультують вас на будь-які теми, пов’язані з автоклавами та їх використанням.
Читайте також:
- Режими роботи автоклава
- Що таке автоклав
- Гідравлічні випробування автоклава
- Як користуватись автоклавом
- Як вибрати автоклав