Домашній автоклав дозволяє приготувати не тільки гриби, овочі та інші рослинні продукти, а й м'ясо. Наприклад, з яловичини в автоклаві виходить відмінна тушонка, але не тільки консервовані страви можна готувати за допомогою даного пристрою. Автоклав дозволяє зробити м'ясний гуляш, причому існує кілька популярних рецептів, що дозволяє урізноманітнити раціон.
Як зробити смачни гуляш використовуючи автоклав
Гуляш був придуманий пастухами з Угорщини і набув популярності у всьому світі. Цікавою особливістю національного угорського рецепта є те, що гуляш там готується у вигляді дуже густого супу. Однак класичним варіантом вже стало приготування його у вигляді м'яса, тушкованого з різними овочами.
Для приготування традиційного яловичого гуляшу необхідно вибирати м'ясо молодої тварини. Простежте, щоб на м'ясі не було багато сала. Можна використовувати грудинку або м'якоть.
Рецепт №1
Для приготування Вам будуть потрібні наступні інградієнти:
- М'ясо (яловичина, свинина, баранина, телятина) в залежності від смакових уподобань. Головне, щоб не було прожилок, товстих прошарків сала. Допускається невелика кількість сальних вкраплень.
- У традиційному варіанті гуляшу додаються різні овочі. Зазвичай беруть цибулю, томати, солодкий перець, часник та інші. Обов'язково додається зелень: петрушка, кріп, кінза. Іноді допускається використання в рецепті навіть картоплі.
- Невід'ємним атрибутом є використання різних прянощів і спецій. Найкраще підходять суміші перців, сіль, лавр і паприка.
- Соняшникова, оливкова або будь-яке інше рослинне масло потрібно для обсмажування м'яса і овочів.
- Для приготування підливи знадобиться пшеничне борошно і соус з помідорів.
Як гарнір зазвичай використовують картоплю або крупу. Для смаку краще додати підливу.
Щоб зробити гуляш в автоклаві, потрібно трохи змінити класичний рецепт. Пристрій дозволяє швидко і ефективно приготувати відразу кілька банок з м'ясною стравою. Для рецепта, розрахованого на 5 банок об'ємом 0.5 літрів:
- сире м'ясо — 3.5 кг;
- цибуля — 0.13 кг;
- розтоплений жир — 0.35 кг;
- паста з помідорів — 0.15 кг;
- борошно (пшеничне) — 0.075 кг;
- цукор — 10 г.;
- кухонна сіль — 35 г.;
- чорний перець (мелений) — 5 г.;
- лавровий лист — 5-6 штук.
Попередньо рекомендується порізати м'ясо, щоб вийшли шматочки приблизно по 35-40 г. Далі його необхідно обсмажити на пательні протягом 30-40 хвилин. Потім потрібно додати, попередньо нарізану, цибулю, а також томатну пасту, борошно, прянощі і спеції. Лавровий лист кладеться на дно пастеризованої банки.
Далі потрібно приготований гуляш розкласти по банках і закатати кришки. Потім підготовлені банки відправляються в автоклав.
Щоб приготувати м'ясні консерви з гуляшем, необхідно томити банки об'ємом від 350 мілілітрів до 1 літра в пристрої протягом 30-40 хвилин. При цьому температуру потрібно виставити на рівні 113-115 градусів. За цей час банки повністю стерилізуються, а потім необхідно нагріти і остудити їх.
При великій кількості м'яса можна використовувати більші банки. Більшість автоклавів вміщають банки об'ємом до 1 л. Кількість тари, яка вміщається в апарат, залежить від моделі. В обов'язковому випадку необхідно дотримуватися правил експлуатації приладу, описані в призначеному для користувача керівництві, а також техніку безпеки.
Перед завантаженням в автоклав банок з заготовками, потрібно переконатися, що працює справно. Кришка повинна щільно закриватися. Обов'язково перевіряється наявність і цілісність спеціальної ущільнювальної гумки.
ХІТИ ПРОДАЖІВ
Рецепт №2
Загалом даний рецепт має схожість з попереднім, але є деякі відмінності. Великим плюсом можна вважати, що м'ясо виходить соковитим, пряним і може довго зберігатися. Тому використання автоклава в приготуванні м'ясних заготовок набуває більшої популярності.
Для гуляшу потрібно підготувати наступні продукти:
- сире м'ясо (гов'ядина, свинина) — 700 г.;
- розтоплений жир або олія — приблизно 70 г.;
- цукор — 2 г.;
- кухонна сіль — 5 г.;
- цибуля — 25 г.;
- чорний духм'яний перець — 1 шт.;
- лавровий лист — 1 шт.;
- томатна паста — 30 г.;
- пшенична мука — 15 г.
Процес приготування здійснюється наступним чином:
- Ретельно помити і висушити банки. Не бажано, щоб на них були якісь наклейки.
- На дно банок викладається лавровий лист.
- М'ясо нарізають невеликими шматочками приблизно по 40 г.
- Поставити м'ясо на розпечену сковороду, змащену олією.
- Нарізати цибулю
- Додати до обсмаженого м'яса інші інгредієнти, а далі змушують їх, щоб вийшла однорідна маса.
- Коли гуляш буде повністю готовий (через 30-40 хвилин), його потрібно розсортувати по банках. Обов'язково потрібно залишати невелику (2-3 см) повітряну подушку, щоб виключити непередбаченої розгерметизації тари.
- Закатати банки і помістити в автоклав.
- Готувати свинину в автоклаві протягом 40 хвилин, виставивши температурний режим на 115 градусів. Для яловичини потрібно трохи більше часу (до півтори години при температурі близько 120 градусів).
Якщо використовуються банки більшого обсягу, то час готування необхідно збільшити за пропорцією.
Особливості приготування гуляшу в автоклаві
У процесі приготування страви за допомогою даного пристрою використовується сильний тиск і нагрівання. Якщо показники тиску в банках і баку апарату будуть сильно відрізнятися, то тара може лопнути або вилетить кришка.
Щоб цього не сталося, в більшості сучасних автоклавів використовуються спеціальні касети, які призначені для компенсації різниці в тиску. Якщо в комплектації пристрою не передбачено їх наявність, необхідно використовувати насос і підкачати в бак апарату кисень через ніпель.
До переваг можна віднести:
- можливість швидко і безпечно приготувати велику кількість гуляшу;
- просте і зручне керування;
- велика кількість приготованих страв;
- багато рецептів для приготування;
- збереження в продуктах більшої кількості вітамінів і мікроелементів, ніж при варінні на плиті чи запікання в духовці;
- тривале зберігання продуктів, законсервованих за допомогою автоклава;
- невибагливість в обслуговуванні;
- одночасне завантаження декількох банок для консервування;
- універсальність, що дозволяє за допомогою одного кулінарного приладу готувати велику кількість страв.
З недоліків можна виділити велику вагу автоклавів, проте це не позбавляє їх мобільності повністю. Також деякі апарати досить гучні під час експлуатації. Ще зустрічаються прилади з незручними контрольно-вимірювальними датчиками, але така проблема зазвичай характерна для недорогих моделей. Якщо автоклав не володіє універсальністю, то він застосовується для готування обмеженого переліку товарів. Є пристрої, розраховані для приготування виключно овочів і фруктів. Тому м'ясо в таких приладах законсервувати не вийде.
Місткість автоклава, максимальний тиск і ступінь нагріву залежать від конфігурації конкретної моделі. Виходячи з цих та інших характеристик, формується ціна на пристрій. На нашому сайті для кожного представленого товару є картка з описом і параметрами.
При виборі відповідного агрегату рекомендується також дивитися на тип пристрою:
- електричні забезпечують швидку підготовку страв і володіють зручною кришкою, регулятором температури, мобільністю;
- газові користуються меншою популярністю, але за функціоналом практично не відрізняються, до того ж деякі моделі можуть використовуватися навіть на багатті.
Компанія «УКРПРОМТЕХ-спецсталь» працює по всій Україні і спеціалізується на виготовленні автоклавів, коптильних і самогонних апаратів, сироварних агрегатів, сковорід. У нас ви знайдете газові та універсальні автоклави з різними характеристиками.
Перед покупкою рекомендується уважно вивчити технічні характеристики вподобаного приладу, щоб підшукати оптимальний варіант. Якщо самостійно знайти потрібну модель не виходить, сміливо звертайтеся до наших фахівців-консультантів за допомогою.
Досвідчені менеджери компанії завжди готові прийти на допомогу. Вони дадуть відповідь на питання, що цікавлять, розкажуть про особливості того чи іншого продукту, підкажуть, який апарат краще вибрати для вирішення ваших завдань.
Щоб придбати автоклав, досить вибрати в каталозі нашого магазину відповідний товар і натиснути кнопку «купити». Після цього перейти в кошик і закінчити оформлення покупки. Оплатити замовлення можна будь-яким зручним способом.
Для отримання безкоштовної консультації фахівця телефонуйте в Україні (050) 376-60-86 або (067) 370-27-22. Також ви можете написати на нашу робочу електронну пошту autoclav24@gmail.com або через спеціальну онлайн-форму на сайті, щоб отримати зворотній зв'язок зі співробітником компанії.
Читайте також: