Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Що таке автоклав

Що таке автоклав

У зимову пору року домашні консервовані продукти завжди виступають в якості криниці вітамінів і корисних речовин. Банка варення, домашня тушонка, різні компоти, соки вважаються корисними смакотою взимку. Для заготівлі таких запасів доводиться прикладати певні зусилля і намагатися використовувати спеціальне додаткове обладнання.


Надійний помічник для консервування


Автоклав (з грецької і латинської дослівно перекладається як сам + засув) – це герметичне обладнання, в якому проводяться маніпуляції при дуже високому тиску і температурі. У медичній галузі для процесів стерилізації використовують виключно цей агрегат.

З медициною все гранично ясно, пристрій використовується для стерилізації медичних інструментів і іншого приладдя. Головною темою буде огляд використання автоклава для консерваціїАвтоклав використовують не тільки в медицині для стерилізації хірургічних інструментів і білизни, але також для різних процесів термічної обробки при дуже високому тиску всередині агрегату. Такий спосіб вважається просунутої та надійної технологією.

В автоклаві готуються всі види м'яса птиці, рибних продуктів, овочі і фрукту. Вільно застосовуючи при цьому бляшані або скляні посудини. Правильне дотримання встановлених технологій консервування забезпечує високу якість продукції на виході з повною відсутністю шкідливих бактерій.


Дезінфікуючі функції


Основне призначення автоклава полягає в повній нейтралізації шкідливих бактерій і всіляких паличок. В процесі консервування традиційним способом (у ручному варіанті термообробки) не виключається розвиток хвороботворних мікробів вже в готових консервованих продуктах. Хвороби, пов'язані з зіпсованими консервами називаються «Ботулізм».

Обробка продуктів консервування в автоклаві передбачає температуру нагрівання всередині апарату більше 110 градусів. При цьому смакові якості не втрачаються, а навпаки, набувають неповторного «смак», при цьому з гарантією на 100% стають абсолютно нешкідливими. Як правило, закрутки, приготовані з використанням автоклава, зберігають всі свої корисні якості. У будь-якому випадку зберігається рецептура, технологія приготування консервів і головне все досить просто. Особливо це стосується закруток морепродуктів і м'ясної рецептури. Де обов'язково суворе дотримання технологічного процесу.


Як правильно користуватися


Перед початком заготовок солінь або консервів приготувати ємності (банки). Попередньо заповнивши начинкою, згідно з обраними рецептами. Далі герметично закатати кришками. Дану технологію можна назвати напівавтоматичного. В цьому випадку не потрібно гріти до кипіння великі обсяги води, а при закатку обшпарювати кожну банку окремо паром з стерилізатора. Все набагато простіше.

Готові до обробки банки акуратно розставити на залізній решітці всередині автоклава. Якщо вийде, зробити кілька шарів. Увага, на всіх банках без винятку закаточні кришки надійно зафіксувати спеціальним пристроєм. В автоклаві потрібно створити тиск.

Це робиться для того, що б під час термообробки під тиском не зірвало кришки. Потім приступати до процесу стерилізації. По закінченню роботи агрегату, згідно зі встановленим дати всій завантаженні охолонути. Спосіб стерилізації з попереднім накачуванням тиску. В агрегат закачується повітря силою в одну атмосферу. Ця умова рекомендується за інструкцією дотримуватися.

Провести нагрів до температури 100-120 градусів і витримати 30-50 хвилин. По проходженню встановленого тимчасового інтервалу дати охолонути. Останній етап, спустити повітря з апарату за допомогою спеціального клапана.


Корисні рекомендації


За допомогою автоклава готується велика кількість різноманітних смаколиків. Розроблено маса рецептів, пристосованих для консервації в автоклаві. Варіанти доступних рецептур включають в себе:

  1. Овочеві, томатні соуси, соки.
  2. М'ясні, рибні консерви.
  3. Гриби під маринадом, квасоля, кукурудза, горошок.

Головною особливістю приготування смачних закупорок на зиму, в автоклаві, швидкий і не складний процес обробки великих партій. По праву така технологія вважається просунутим способом безпечної консервації. Це те, що влаштує кожну домогосподарку.

Читайте також:

Поділіться з друзями