Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Колона ректифікації: принцип роботи і способи використання

Колона ректифікації: принцип роботи і способи використання

В асортименті сьогоднішніх магазинів велика кількість обладнання для виробництва самогону, яке позиціонує себе як ректифікаційні колони. Їх діяльність заснована на передовій методиці виготовлення спирту, яка гарантує споживачеві продукт високої якості в гранично короткі терміни і без істотних енерговитрат. Радимо купити колону ректифікації в компанії Укрпромтех. Тут великий вибір товарів за оптимальною ціною.


Для чого необхідна колона ректифікації?


Колона ректифікації (або ректифікаційний колонний апарат) – Цей агрегат використовують при дистиляції, в процесах екстрактивної ректифікації, екстракції рідин, передачі тепла від пара до рідини, і навпаки, а також в подібних маніпуляціях.

Якщо використовувати стандартний метод дистиляції в самогонному апараті, для отримання якісного продукту необхідно, щоб пройшло від 8 до 10 циклів перегонки. З кожною новою перегонкою міцність на виході поступово підвищується.

Фахівці відзначають, що на таку кількість перегонів йде дуже багато енергії, так що процес стає досить витратним. До того ж це небезпечно: в домашніх умовах вважається ризикованим переганяти рідини з високим вмістом етанолу, тим більше кілька разів поспіль.

Колона ректифікації: принцип роботи і способи використання

У колоні вдається домогтися того ж ефекту, що після 8-10 перегонок, за один раз. Все це завдяки контактним елементів, що знаходяться всередині. Під час ректифікації речовини випаровуються, неодноразово відбувається процес конденсації, за рахунок якої спиртові пари максимально очищаються, а їх градус істотно підвищується.

Спирт виходить високої якості, так як по флегме при ректифікації всі шкідливі домішки повертаються в перегінний куб. Розбираючись, що таке колона ректифікації, виходить, що це обладнання, де безпосередньо здійснюється дистиляція, а також очищення спирту.


Як функціонує колона ректифікації?


Розберемо докладно, як працює колона ректифікації, щоб зрозуміти, в чому особливості її використання та переваги при самогоноваріння.

При складанні колона монтується виключно у вертикальному положенні. Сировина завантажується в бак, на наступному етапі підводиться нагрів. Коли рідина починає кипіти, пар поступово піднімається в колону. Згодом він досягає місця, де знаходиться дефлегматор - це холодильна установка, оснащена вузлом відбору.

В результаті рідина з цієї холодильної установки, конденсуючись там, частково повертається, а частково її відбирають на вихід. Стікаючи по колоні, вона зустрічається з парою, вступаючи в інтенсивна взаємодія, що відбувається на великій кількості невеликих елементів.

Варто відзначити, що всі вони відрізняються різноманітною поверхнею - це кульки, пружинки, кільця. Все це об'єднується в так звану насадку. При цьому частина рідини, що стікає назад за елементами ректифікаційної колони, прийнято називати флегмою.

У цей час починає утворюватися конденсат. Те, що частина конденсату повертається в колону, стає гарантією її стабільної та безперебійної роботи. Існує навіть поняття флегмовое число, яке позначає кількість конденсату, що відправився на вихід і повернувся в колону. Вибирати частина продукту необхідно, в іншому випадку значення флегмового числа виявиться рівним нескінченності.

Вступаючи у взаємодію з флегмою, пар передає їй речовини, киплячі тільки при більш високій температурі, а також власну енергію. При цьому речовини з не такою високою температурою кипіння відправляються в верхню частину.

В результаті речовини розподіляються більш-менш рівномірно: внизу накопичуються ті, що закипають при високій температурі, а вгорі ті, яким не потрібна максимальна температура. Низькокипляча речовина легко відібрати, так як воно піднімається безпосередньо до дефлегматора. Це дозволяє ефективно розділяти рідини між собою і при необхідності відбирати одні від інших.


Елементи колони ректифікації


Важлива частина колони при ректифікації самогону - різні насадки. Це її внутрішні елементи, більшість з яких сипучі. Найпростішим і стандартним типом насадки вважаються мочалки для миття і чищення посуду, які роблять з металу. Для цього достатньо знайти магніт, який відразу відреагує на метал.


Для чого колону загортають в теплоізоляцію?


Це необхідний нюанс, який завжди необхідно дотримуватися при виробництві самогону таким способом. Теплоізоляція, виконуючи свої стандартні функції, зводить до мінімуму вплив на процес ректифікації зовнішніх факторів. Варто пам'ятати, що робота всієї колони безпосередньо залежить від того, наскільки стабільно і рівномірно температура розподіляється по всій довжині. З цієї причини використання теплоізоляції вважається абсолютно виправданим в процесі ректифікації.


Сировина для колони ректифікації


Для самогону в ідеалі рекомендується використовувати спирт-сирець, так як він спочатку очищено від основних домішок, до того ж не буде пінитися, як це може статися при використанні браги. В останньому випадку існує ймовірність закидання піни в колону, що вкрай небажано. Упорядковувати обладнання після такої події вкрай складно.

Серед досвідчених самогонників навіть побутує термін «колона захлинулася». Так називають процес, коли рідина, яка надходить з дефлегматора, починає накопичуватися замість того, щоб повертатися назад в куб.

Це може відбуватися з різних причин. Наприклад, через перевищення потужності нагріву, коли значний потік пари перешкоджає тому, щоб флегма стікала вниз. Подібне може відбуватися і через конструктивні помилок:

  • в колоні утворилися вузькі місця;
  • для проходження флегми були встановлені важкопрохідні сітки, з яких вона не в змозі повертатися в куб;
  • насадки були надмірно ущільнені.

Коли відбувається захлеб колони, виникає бурхливе хлюпання, а процес перегонки починає супроводжуватися значним шумом. В результаті вміст колони може почати вихлюпуватися через отвір дефлегматора, розташований у верхній частині, забруднюючи все навколо.

Коли захлеб відбувається через надмірного нагріву, слід терміново зменшити полум'я. У цьому випадку досить швидко все повернеться в норму. Якщо ж були допущені конструктивні помилки, усунути їх можна тільки шляхом перероблення колони. Такі проблеми виникають, коли колони намагаються зібрати самостійно, в заводських моделях подібні неприємності практично виключені.


Переваги і недоліки використання колони


У сучасних ректифікаційних колон досить багато переваг, завдяки яким багато хто робить вибір на їхню користь, вирішивши освоїти самогоноваріння.

До основних плюсів цього обладнання необхідно віднести:

  1. Можливість займатися виробництвом якісного алкоголю в домашніх умовах. В результаті спиртні напої виходять необхідної міцності і максимальному ступені очищення.
  2. У продукту відсутній неприємний запах, для нього не потрібна повторна перегонка.
  3. Колони спочатку забезпечені всім необхідним обладнанням і деталями. Тому можуть працювати навіть самостійно, без участі самогонного апарату.
  4. В процесі експлуатації не потрібно додаткових знань. Головне, уважно стежити, щоб в процесі очистки не засмічувалися труби. Все інше вийде звісно ж.
  5. Залежно від потужності вироби можна запустити виробництво спирту в значних обсягах.

Серед недоліків відзначають:

  • тривалий процес перегонки;
  • невисока продуктивність - за годину виходить не більше одного літра;
  • висока вартість.

Порівнюючи плюси і мінуси ректифікаційних колон, слід враховувати, що на виході власник отримує продукт високої якості, що пройшов неодноразову очистку. Тому якщо стоїть мета отримати якісний міцний напій в домашніх умовах, колона ректифікації стане оптимальним варіантом.

Читайте також:

Поділіться з друзями