Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Все про режими роботи побутових автоклавів

Все про режими роботи побутових автоклавів

Термічна стерилізація продуктів харчування стала доступна і в домашніх умовах - потрібно всього лише придбати якісний побутовий автоклав і строго слідувати інструкції по його експлуатації. Правильно проведена автоклавна теплова обробка забезпечує:

  1. Загибель мікроорганізмів.
  2. Зменшення кількості спор мікроорганізмів до рівня, що забезпечує можливість тривалого зберігання консервації при середній кімнатній температурі.

У другому пункті криється головна відмінність процесу стерилізації від пастеризації - тобто доведення до кипіння в цілях знищення мікроорганізмів. Більшість їх гине ще до досягнення температури 100 градусів Цельсія, однак суперечки залишаються. Якщо пастеризований продукт поміщається в холодильник - вони «сплять», а якщо ставиться в звичайну комору - можуть почати розмножуватися. Саме для того, щоб консервація могла зберігатися при звичайних температурах і бути безпечною, потрібен побутовий автоклав.

Автоклав

Давайте розглянемо основні режими роботи приладу, які залежать від того, що саме потрібно стерилізувати.

В автоклаві відбувається процес стерилізації при високому тиску. Коли агрегат заповнюють водою і вона починає кипіти, то піднімається під самий верх, чим забезпечує надійну консервацію по всій висоті. 

Загальні принципи, яких варто дотримуватися


  1. Звіряйте температуру, зазначену в обраному вами рецепті з таблицею температурних режимів вашого побутового автоклава. Віддавайте перевагу тому, що радить виробник, а не рекомендаціям на форумах в Інтернеті.
  2. Не використовуйте одну кришку кілька разів, навіть якщо вона заявлена ​​як багаторазова. При відкритті деформується гумове ущільнення або різьблення, з'являються мікротріщини - не варто ризикувати здоров'ям або псуванням консервації через бажання заощадити 5-10 гривень.
  3. Важлива не тільки температура, але і час впливу. Головне - не тільки домогтися стерильності продукту, але і зберегти його смакові якості, поживну цінність, корисність. Не можна допускати глибоку денатурацію тканин при сильному нагріванні або значне збільшення часу обробки на знижених температурах. У першому випадку погіршиться смак, у другому - залишаться спори. Оптимальний варіант: нагрів до максимально можливої ​​для даного продукту температури в мінімальний відрізок часу.

Підібрати правильний режим роботи автоклава необхідно, враховуючи особливі властивості консервованого продукту.

Стерилізація м'ясних консервів


Допустимий рівень нагріву будь-якого м'яса - 120 градусів. Це відноситься як до  яловичини і баранини, так і до курятини, кролятини, свинини і риби. Перевищення даного значення загрожує руйнуванню білка, отриманням несмачної і мало корисної страви. Саме така температура використовується під час виготовлення промислової консервації. Такі промислові стерилізатори для банок можна придбати у нас.

Час стерилізації тушонки залежить від обсягу банки: чим більше ємність, тим довше доведеться тримати її в автоклаві. Так як м'ясо щільне, не варто фасувати його в банки більше 1 літра, інакше ступінь обробки продукту в середині і по краях буде різною.

З півлітровою банкою побутовий стерилізатор впорається за 40 хвилин, з літровою - за 50. Курятина і риба, м'ясо молодих ягнят або поросят ніжніші за структурою, для них можна знизити час дії високої температури на 10-15 хвилин. Якщо ж консервація виготовлена ​​зі старої тварини або дичини, навпаки - додайте зверху 15 хвилин.


Овочева і фруктова консервація


Багато любителів домашнього консервування вважають, що «стерилізації» в каструлі з киплячою водою цілком достатньо, особливо коли дізнаються, що в автоклаві на овочі ставлять ті ж 100 градусів. Однак перевага побутового стерилізатора очевидно: в нього поміщаються вже закочені банки!

Це виключає повторне зараження після виключення джерела нагріву і проведення маніпуляцій по закупорюванн, як в ситуації з каструльками, чайниками, плитами та іншими домашніми хитрощами. Для будь-яких розмірів тари достатньо 15-20 хвилин обробки, так як маринад або сироп рідкий, а щільність овочів і фруктів невисока. Можна взяти банки великого обсягу - 2-3 літра.


Грибні консерви: будьте уважні!


Правильний підбір режиму роботи побутового автоклава для стерилізації грибів - справа виняткової важливості, і ось чому

  1. Гриби не можна нагрівати до 120 градусів Цельсія - починає руйнуватися їх ніжна білкова структура. Тільки нетривалий вплив до 110 градусів!
  2. Вирішили помилувати грибочки і занадто знизили температуру або час? Ризикуєте отримати серйозне отруєння!

Тому керуйтеся наступними принципами:

  1. Попередньо замаринуйте гриби в кислому середовищі (оцет, лимон і т. Д.).
  2. Використовуйте півлітрову, максимум літрову тару.
  3. Дотримуйтеся встановленого виробником часу стерилізації. Зазвичай це 30 хвилин на 0,5 л. і 40 - на 1 л.

Турбота про здоров'я близьких, працьовитість, любов до всього натурального і корисного - ось що відрізняє тих, хто займається домашніми заготовками в шаленому ритмі сучасного життя. Зроблена з душею і за всіма правилами консервація - це вигідно і корисно! Не варто економити на своєму здоров'ї і витрачати час на старі способи стерилізації - придбайте побутовий автоклав і будьте впевнені в якості своїх консервів!

Сподіваємося, вам допомогли наші поради. Всього найкращого!

Читайте також:

Поділіться з друзями