Працюємо з 08:00 до 21:00
Щодня. Без вихідних!
Телефонуйте зараз!

Тушонка в автоклаві

Тушонка в автоклаві

Домашня тушонка - відмінна альтернатива покупним консервам з підозрілим складом, адже в «фабричні» варіанти заготовки прийнято класти багато сухожиль і хрящів, максимум жиру і мінімум м'яса. Найзручнішим способом консервації є приготування тушонки в автоклаві в домашніх умовах - компактний пристрій дозволяє забезпечувати стерилізацію по промисловим вимогам. Це означає, що м'ясо буде приготовлене швидко, а всі шкідливі мікроорганізми будуть знищені при термообробці.


Приготування тушонки в автоклаві

Тушонка або тушковане м'ясо має однакове значення. Продукт приготований за допомогою методу косервування.

Головна особливість домашніх м'ясних заготовок з використанням автоклава - можливість закладати в банки сирі інгредієнти - вони будуть приготовлені в процесі автоклавування (обробки високою температурою під тиском). При цьому м'ясо відмінно розвариться і просочиться спеціями. Цей фактор дозволяє як мінімум в два рази скоротити витрати часу і зусиль на консервацію.




Тушонку в автоклаві можна робити зі свинини, яловичини та птиці. Якщо в основі - свиняче м'ясо, качка чи курка, додатково додавати в банки жир не потрібно: під високотемпературним впливом з м'яса натопиться потрібну кількість (природно, жировий прошарок прибирати не потрібно). А ось для яловичини потрібно додавати жир додатково, адже м'ясо пісне. Обов'язково потрібно дотримуватися пропорції спецій - якщо, наприклад, покласти більше лаврового листа, тушонка буде гірчити.

В автоклав ставлять вже закатані банки з м'ясом і спеціями. Важливо додати в ємність воду, щоб вона на 2 см перекривала кришки. Якщо це проігнорувати і налити менше води, на різних рівнях банки м'ясо буде приготовлено по-різному: десь розвариться, а десь залишиться жорстким.


Температура і час приготування тушонки в автоклаві


Домашня тушонка в автоклаві буде приготовлена ​​правильно і стане смачною¸ а також безпечною в зберіганні при дотриманні таких умов:

  1. Завантажений автоклав потрібно герметично закрити і створити тиск до 1 бар. За манометром потрібно обов'язково відстежити, що тиск не падає (це означає, що з'єднання кришки герметичне).
  2. Почати нагрів автоклава до зазначеної температури. Її важливо дотримуватися: якщо варити тушонку при меншій температурі, не всі шкідливі мікроорганізми будуть знищені, якщо при більшій - вона перетвориться в несмачне червоне желе. У процесі приготування тиск досягне близько 3-4 бар (за умови повного завантаження автоклава). Це хороший показник, його не варто регулювати.
  3. Як тільки встановиться потрібна за рецептом температура, почнеться процес стерилізації. Потрібно підтримувати стабільний рівень температури в певний відрізок часу. Від дотримання цієї вимоги залежать ступінь готовності і смакові якості.

Фінальний етап - скидання тиску і природне охолодження автоклава, після чого кришку можна відкривати і діставати банки.

Для зручності ми приготували таблицю з нормами температур і часу приготування для різних видів тушонки:

Вид тушонкиОбсяг банок, лТемпература
стерилізації, С °
Тривалість
стерилізації, хв
Консерви з свинини,
яловичини і баранини
0,3511030
0,511040
1,0011060
Консерви з птиці0,3511020
0,511030
1,0011050

110 градусів Цельсія - температура, при якій готують і промислові м'ясні консерви. Це оптимальний показник термообробки для знищення всіх мікроорганізмів. Процес стерилізації а втоклаві починається після того як вода прогрілася до 110 градусів. Час автоклавування не повинен перевищувати 70 хв., а температура – 120 градусів.

ХІТИ ПРОДАЖІВ

Рецепт свинячої тушонки в автоклаві


Тушенка из свинины в автоклаве


Смачна класична тушонка на зиму в автоклаві готується з такого набору інгредієнтів (розрахунок на 1 банку в півлітра):

  • свинина - 450 г;
  • цибуля подрібнена - 7 г;
  • сіль - 1 ч.л .;
  • перець - 3 горошини;
  • лавровий лист - 1 шт.

Якщо в м'ясі мало жиру, додаємо до рецепту 50 г смальцю або сала. Свинину нарізаємо приблизно на 50-грамові шматочки. Укладаємо в чисту банку добре подрібнену цибулю, лавровий лист і перець. Сіль перемішуємо з 1 ч.л. води і теж додаємо в банку. Нещільно укладаємо в ємність шматки м'яса, залишаючи 1-2 см до кришки. Герметично закриваємо банку. Далі залишається поставити ємності в автоклав і почати стерилізацію.


Рецепт тушонки з яловичини в автоклаві


З яловичини виходить якісна тушонка в автоклаві - для її приготування потрібні:

  • яловичина з жировим прошарком - 2 кг;
  • якщо яловичина пісна - 0,5 кг жиру і 1,5 кг м'яса;
  • морквина - 2 шт .;
  • цибуля - 2 шт .;
  • перець і сіль;
  • лавровий лист.

Яловичину помити і нарізати 4-сантиметровими кубиками. Цибулю і моркву почистити і нарізати крупно (можна кільцями). Ці інгредієнти можна не додавати в тушонку - все залежить від бажання. У чисті банки покласти по 3 лаврові листки, по 3 горошини запашного і чорного перцю. Зверху покласти шматки м'яса, не утрамбовуючи. М'ясо посипати сіллю за смаком. Банки можна закатати. Це все - далі можна почати процес стерилізації. Готові консерви зберігати в темному і бажано прохолодному місці.


Рецепт тушонки в автоклаві з баранини


Тушенка из баранины в автоклаве


Відмінна м'ясна тушонка в автоклаві з баранини готується на основі таких складових:

  • баранина (бажано вирізка з шиї і лопатки) - 1,5 кг;
  • часник - 2 головки;
  • масло соняшнику - 200 мл;
  • лавровий лист - 2 шт .;
  • сіль морська йодована - 2 ст.л .;
  • червоний і чорний мелений перець.

Процес приготування наступний: для початку промиваємо м'ясо і нарізаємо 3-сантиметровими шматками. Кладемо шматки в каструлю, посипаємо їх сіллю і перцем, а також подрібненим лавровим листом, додаємо масло соняшнику, перемішуємо і відправляємо на добу в холодильник.

Чистимо головки часнику і кожен їх зубчик. За годину до закінчення доби додаємо подрібнені зубчики до м'яса, перемішуємо. Після дістаємо баранину, нещільно розкладаємо по банках, залишаючи до кришок 2 см. Разом з м'ясом обов'язково кладемо складові маринаду. Банки герметично закриваємо металевими кришками і починаємо процедуру стерилізації.


Рецепт тушонки в автоклаві з качки і курки

Легко можна готувати м'ясо в автоклаві з домашньої птиці. Найкраще для цього підходить жирна курка або качка. Необхідні інгредієнти:

  • м'ясо птиці-1 кг;
  • лавровий лист - 2 шт .;
  • сіль - 2 ст.л .;
  • набір сухих спецій (за бажанням).

Для тушонки найкраще підходить саме жирна домашня птиця: видаляємо з тушок пір'я і пух, чистимо їх від нутрощів, промиваємо. Зрізаємо жир і відкладаємо окремо. Тушки поділяємо на середні за розміром шматки, а також добре подрібнюємо жир. М'ясо натираємо сіллю і перетертим лавровим листом, додаємо перець або суміш спецій для птиці. Після цього розкладаємо м'ясо упереміш з жиром в чисті півлітрові банки і закриваємо. Заготовки можна стерилізувати.


    Тушенка из курицы в автоклаве


    Консерви з кролятини в автоклаві

    Для цієї смачної тушонки потрібні:

  • тушки кролів - 4-5 шт .;
  • лавровий лист - 2 шт. на кожну банку;
  • перець - 4 горошку на банку;
  • гвоздика - по 3 шт. на ємність;
  • сіль - по 1 ч.л.

    Обробляєм тушки, акуратно знімаючи м'ясо за допомогою ножа. М'ясо ріжемо на середні шматки. Відокремлюємо жир і складаємо в окрему посуд. Якщо кролики не жирні, до рецепту додаємо свинячого сала (приблизно 50-грамовий шматочок на банку). У чисті банки кладемо лавровий лист (краще його попередньо пропарити), перець, подрібнений жир кролика або сало. Після щільно укладаємо м'ясо, на нього кладемо перець і гвоздику. Зверху насипаємо сіль і в кінці знову робимо 2-сантиметрову прошарок з жиру кролика або свинячого сала.
  • Не забуваємо зробити порожній простір перед кришками. Банки герметично закриваємо металевими кришками і ставимо в автоклав. Можна починати стерилізацію. Після охолодження тушонку зберігаємо в прохолодному темному місці. Якщо все зроблено за рецептом, м'ясо буде зберігатися довго без втрати якостей.

    Готувати м'ясні консерви в автоклаві дуже просто - наявність пристрою позбавляє від необхідності гасіння м'яса перед закладанням в банки. А ще, що дуже важливо - немає обмежень по виду м'яса. Тушонку можна робити з домашньої худоби і птиці, а також дичини. Можна готувати м'ясо в чистому вигляді, додавати в консерви овочі або крупи.

    Термін зберігання м'ясних консервів становить десь 4 роки. Це залежить від умов, в яких тримають продукт. Але до уваги також беруть матеріал, з якого зроблена консервна банка, і наявність інгредієнтів в консерві. Тушонку більше 2-3 років краще не зберігати.  Зберігати тушонку рекомендують при температурі не вище 20 градусів з низьким відсотком вологості. Це може бути не тільки холодильник, але і підвал або просто темне прохолодне приміщення.

    Всі ці можливості вам доступні при наявності якісного автоклава. Наша компанія пропонує надійні, безпечні та зручні моделі, виготовлені в промислових умовах. Вони відповідають всім нормам і підготовлені для довговічної експлуатації. Ви полюбите процес консервації, коли переконаєтеся, що автоклав - це міні-консервний завод, що дозволяє отримувати великі обсяги заготівель за мінімальну кількість часу.

    Читайте також:

Поділіться з друзями


25.05.2020