Тушонка в автоклаві: основні рецепти
Домашня тушонка - відмінна альтернатива покупним консервам з підозрілим складом, адже в «фабричні» варіанти заготовки прийнято класти багато сухожиль і хрящів, максимум жиру і мінімум м'яса. Найзручнішим способом консервації є приготування тушонки в автоклаві в домашніх умовах - компактний пристрій дозволяє забезпечувати стерилізацію по промисловим вимогам. Це означає, що м'ясо буде приготовлене швидко, а всі шкідливі мікроорганізми будуть знищені при термообробці.
Приготування тушонки в автоклаві
Тушонка або тушковане м'ясо має однакове значення. Продукт приготований за допомогою методу косервування.
Головна особливість домашніх м'ясних заготовок з використанням автоклава - можливість закладати в банки сирі інгредієнти - вони будуть приготовлені в процесі автоклавування (обробки високою температурою під тиском). При цьому м'ясо відмінно розвариться і просочиться спеціями. Цей фактор дозволяє як мінімум в два рази скоротити витрати часу і зусиль на консервацію.
Тушонку в автоклаві можна робити зі свинини, яловичини та птиці. Якщо в основі - свиняче м'ясо, качка чи курка, додатково додавати в банки жир не потрібно: під високотемпературним впливом з м'яса натопиться потрібну кількість (природно, жировий прошарок прибирати не потрібно). А ось для яловичини потрібно додавати жир додатково, адже м'ясо пісне. Обов'язково потрібно дотримуватися пропорції спецій - якщо, наприклад, покласти більше лаврового листа, тушонка буде гірчити.
В автоклав ставлять вже закатані банки з м'ясом і спеціями. Важливо додати в ємність воду, щоб вона на 2 см перекривала кришки. Якщо це проігнорувати і налити менше води, на різних рівнях банки м'ясо буде приготовлено по-різному: десь розвариться, а десь залишиться жорстким.
Температура і час приготування тушонки в автоклаві
Домашня тушонка в автоклаві буде приготовлена правильно і стане смачною¸ а також безпечною в зберіганні при дотриманні таких умов:
- Завантажений автоклав потрібно герметично закрити і створити тиск до 1 бар. За манометром потрібно обов'язково відстежити, що тиск не падає (це означає, що з'єднання кришки герметичне).
- Почати нагрів автоклава до зазначеної температури. Її важливо дотримуватися: якщо варити тушонку при меншій температурі, не всі шкідливі мікроорганізми будуть знищені, якщо при більшій - вона перетвориться в несмачне червоне желе. У процесі приготування тиск досягне близько 3-4 бар (за умови повного завантаження автоклава). Це хороший показник, його не варто регулювати.
- Як тільки встановиться потрібна за рецептом температура, почнеться процес стерилізації. Потрібно підтримувати стабільний рівень температури в певний відрізок часу. Від дотримання цієї вимоги залежать ступінь готовності і смакові якості.
Фінальний етап - скидання тиску і природне охолодження автоклава, після чого кришку можна відкривати і діставати банки.
Для зручності ми приготували таблицю з нормами температур і часу приготування для різних видів тушонки:
Вид тушонки | Обсяг банок, л | Температура стерилізації, С ° | Тривалість стерилізації, хв |
---|---|---|---|
Консерви з свинини, яловичини і баранини | 0,35 | 110 | 30 |
0,5 | 110 | 40 | |
1,00 | 110 | 40 | |
Консерви з птиці | 0,35 | 110 | 20 |
0,5 | 110 | 30 | |
1,00 | 110 | 40 |
110 градусів Цельсія - температура, при якій готують і м'ясні консерви в промислових автоклавах. Це оптимальний показник термообробки для знищення всіх мікроорганізмів. Процес стерилізації а втоклаві починається після того як вода прогрілася до 110 градусів. Час автоклавування не повинен перевищувати 70 хв., а температура – 120 градусів.
ХІТИ ПРОДАЖІВ
Рецепт свинячої тушонки в автоклаві
Смачна класична тушонка на зиму в автоклаві готується з такого набору інгредієнтів (розрахунок на 1 банку в півлітра):
- свинина - 450 г;
- цибуля подрібнена - 7 г;
- сіль - 1 ч.л .;
- перець - 3 горошини;
- лавровий лист - 1 шт.
Якщо в м'ясі мало жиру, додаємо до рецепту 50 г смальцю або сала. Свинину нарізаємо приблизно на 50-грамові шматочки. Укладаємо в чисту банку добре подрібнену цибулю, лавровий лист і перець. Сіль перемішуємо з 1 ч.л. води і теж додаємо в банку. Нещільно укладаємо в ємність шматки м'яса, залишаючи 1-2 см до кришки. Герметично закриваємо банку. Далі залишається поставити ємності в автоклав і почати стерилізацію.
Рецепт тушонки з яловичини в автоклаві
З яловичини виходить якісна тушонка в автоклаві - для її приготування потрібні:
- яловичина з жировим прошарком - 2 кг;
- якщо яловичина пісна - 0,5 кг жиру і 1,5 кг м'яса;
- морквина - 2 шт .;
- цибуля - 2 шт .;
- перець і сіль;
- лавровий лист.
Яловичину помити і нарізати 4-сантиметровими кубиками. Цибулю і моркву почистити і нарізати крупно (можна кільцями). Ці інгредієнти можна не додавати в тушонку - все залежить від бажання. У чисті банки покласти по 3 лаврові листки, по 3 горошини запашного і чорного перцю. Зверху покласти шматки м'яса, не утрамбовуючи. М'ясо посипати сіллю за смаком. Банки можна закатати. Це все - далі можна почати процес стерилізації. Готові консерви зберігати в темному і бажано прохолодному місці.
Рецепт тушонки в автоклаві з баранини
Відмінна м'ясна тушонка в автоклаві з баранини готується на основі таких складових:
- баранина (бажано вирізка з шиї і лопатки) - 1,5 кг;
- часник - 2 головки;
- масло соняшнику - 200 мл;
- лавровий лист - 2 шт .;
- сіль морська йодована - 2 ст.л .;
- червоний і чорний мелений перець.
Процес приготування наступний: для початку промиваємо м'ясо і нарізаємо 3-сантиметровими шматками. Кладемо шматки в каструлю, посипаємо їх сіллю і перцем, а також подрібненим лавровим листом, додаємо масло соняшнику, перемішуємо і відправляємо на добу в холодильник.
Чистимо головки часнику і кожен їх зубчик. За годину до закінчення доби додаємо подрібнені зубчики до м'яса, перемішуємо. Після дістаємо баранину, нещільно розкладаємо по банках, залишаючи до кришок 2 см. Разом з м'ясом обов'язково кладемо складові маринаду. Банки герметично закриваємо металевими кришками і починаємо процедуру стерилізації.
Рецепт тушонки в автоклаві з качки і курки
Легко можна готувати м'ясо в автоклаві з домашньої птиці. Найкраще для цього підходить жирна курка або качка. Необхідні інгредієнти:
- м'ясо птиці-1 кг;
- лавровий лист - 2 шт .;
- сіль - 2 ст.л .;
- набір сухих спецій (за бажанням).
Для тушонки найкраще підходить саме жирна домашня птиця: видаляємо з тушок пір'я і пух, чистимо їх від нутрощів, промиваємо. Зрізаємо жир і відкладаємо окремо. Тушки поділяємо на середні за розміром шматки, а також добре подрібнюємо жир. М'ясо натираємо сіллю і перетертим лавровим листом, додаємо перець або суміш спецій для птиці. Після цього розкладаємо м'ясо упереміш з жиром в чисті півлітрові банки і закриваємо. Заготовки можна стерилізувати.
- тушки кролів - 4-5 шт .;
- лавровий лист - 2 шт. на кожну банку;
- перець - 4 горошку на банку;
- гвоздика - по 3 шт. на ємність;
- сіль - по 1 ч.л.
Обробляєм тушки, акуратно знімаючи м'ясо за допомогою ножа. М'ясо ріжемо на середні шматки. Відокремлюємо жир і складаємо в окрему посуд. Якщо кролики не жирні, до рецепту додаємо свинячого сала (приблизно 50-грамовий шматочок на банку). У чисті банки кладемо лавровий лист (краще його попередньо пропарити), перець, подрібнений жир кролика або сало. Після щільно укладаємо м'ясо, на нього кладемо перець і гвоздику. Зверху насипаємо сіль і в кінці знову робимо 2-сантиметрову прошарок з жиру кролика або свинячого сала.