Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Як працює домашній автоклав

Як працює домашній автоклав

Домашній автоклав - це спеціальний агрегат для консервації продуктів. Він значно спрощує процес приготування заготовок на зиму, економить час і гроші. Автоклав може стати кращим другом сучасної домогосподарки, і справляється навіть з величезними обсягами.


Підготовка до консервації


Перш за все, визначитися зі стравою , чи підходять ці продукти для приготування в автоклаві. Вибирайте перевірені рецепти і свіжі інгредієнти. Ретельно вимийте банки, помістіть всередину продукти, воду і герметично закрийте металевими кришками.

Банки з готовими продуктами покладіть на підставки всередині автоклава. Це можна зробити в декілька шарів, в залежності від обсягу і розміру приладу.

Потім потрібно залити воду так щоб покрити банки на 2 см .. Далі закрийте кришку агрегату, закрутіть гайки або гвинт.


Принцип роботи приладу


Розібратися, як працює автоклав, з першого разу просто. Це невеликий агрегат, з датчиками, кнопками і блоком управління. Після покупки важливо ретельно прочитати інструкцію, щоб не помилитися.

Принцип роботи автоклава простий. Необхідно нагріти продукт на понад 100 градусів за Цельсієм. При такій температурі гинуть віруси, бактерії, інші небезпечні елементи. Вбити навіть сплячі віруси без автоклава досить складно. Звичайне кип'ятіння не справляється, потрібна більш висока температура. Використання автоклава гарантує безпеку будь-яких консервів, навіть м'ясних і рибних.

Зазвичай при 100 градусах вода закипає і нагрів припиняється. Якщо ж збільшити тиск, то точка кипіння зміститься до більш високих значень. При цьому продукти готуються значно швидше, стерилізація триває всього кілька десятків хвилин. При використанні автоклава людина мінімально втручається в процес консервації, на відміну від традиційного методу.

Тиск всередині автоклава відбувається через те, що цей прилад є герметичним і не має зв'язку з атмосферою. Усередині розташовуються банки з їжею і заливається вода до верхнього краю бака. Після нагріву до 90 градусів вода потроху починає випаруються. Пар по суті є газом, який розширюється і створює той самий тиск, який зупиняє подальше випаровування води. В результаті температура кипіння стає вище. Коли прилад відключається, відбувається конденсація пара, тиск знижується.

Порада: консервація за допомогою автоклава в середньому займає 1-2 години. Щоб заощадити час, займайтеся цим після обіду. До вечора консерви будуть готові, їх можна залишити остигати до ранку і лише тоді виймати банки. Щоб при експлуатації прилад не зламався і не порушилися його функції, принцип роботи не варто порушувати. Завжди дотримуйтесь інструкції і дотримуйтесь техніку безпеки.

Банки заздалегідь закупорюють, створюючи додаткову герметизацію. Усередині кожної банки створюється тиск. У ємностях потрібно залишити повітряний зазор, який компенсує теплове розширення продукту. Завдяки внутрішньому тиску кришки на банках залишаються на місці.

В процесі експлуатації автоклава потрібно користуватися манометром і термометром, стежити за станом приладу. Якщо ж ви відволіклися і забули, спрацює аварійний клапан. Він прибере надлишковий тиск і захистить агрегат, його внутрішній вміст.

Час приготування консервів залежить від продуктів. Так, м'ясо готується мінімум 30 хвилин, овочі - 10 хвилин, гриби - 20 хвилин. Вивчіть це питання до першого використання автоклава, щоб не зіпсувати консерви.

Коли час використання автоклава добігає кінця, приходить час діставати банки. Це можна зробити тільки після охолодження до 30-40 градусів за Цельсієм, тоді тиск в ємності буде дорівнює атмосферному. Приберіть надлишковий тиск за допомогою ніпеля. Заборонено різко стравлювати повітря з агрегату.

Читайте також:

Поділіться з друзями