Тиск і температура в домашньому автоклаві
Домашній автоклав допомагає господаркам полегшити процес консервації в рази і заощадити час. Приготування відбувається при тиску, що перевищує атмосферний, і температурі понад 100 ° С. Це необхідно з метою знезараження консервів від патогенних мікроорганізмів, забезпечить продукти і збільшить термін придатності.
В автоклаві під час стерелізації створюється високий тиск, а оскільки агрегат щільно замкнений, з нього не може вийти ні рідина, ні повітря.
Для позбавлення від всіх шкідливих бактерій потрібно прокип'ятити продукт при температурі від 100 градусів протягом мінімум 20 хвилин. Деякі види патогенних організмів, в тому числі ботулотоксин, здатні вижити при таких умовах. Автоклав дозволяє використовувати більш високі температури, при яких гинуть будь-які бактерії.
Недолік способу в тому, що консерви можуть згоріти в автоклаві, якщо перетримати їх. Завжди дотримуйтесь рецепту і дотримуйтеся тієї температури і тиску, що вб'є бактерії, але залишить продукцію в нормальному і їстівному вигляді. При якому тиску готувати в автоклаві залежить від виду продукції, необхідної температури. Так, овочі не варто готувати при показнику вище 100 градусів, а м'ясо не можна обробляти нижче 110 ° С. Норми температури для приготування різних продуктів можна прочитати в кулінарній книзі, яка йде в комплекті з автоклавом.
Якщо підвищувати температуру в автоклаві, то виросте і тиск. Ці параметри взаємопов'язані. Для правильного приготування продуктів необхідно розібратися, який тиск має бути в автоклаві. Точне визначення залежності температури від тиску неможливо, так як є інші чинники, які впливають на показники. Пропонуємо ознайомчу таблицю залежності температури від абсолютного значення тиску.
Р (атм) | Т (°С) |
---|---|
1 | 6.7 |
1.3 | 45 |
2 | 80 |
3 | 100 |
3.5 | 110 |
4.5 | 120 |
5.5 | 126 |
6 | 132 |
8 | 142 |
- м'ясо - більше 30 хвилин;
- птах - 27 хвилин;
- риба - 20 хвилин;
- гриби - 15 хвилин;
- овочі - 10 хвилин;
- фрукти - до 8 хвилин.
Важливо! Від розміру банок, температура і тиск не залежать, вони залишаються однаковими. Але при великому обсязі час приготування може збільшуватися на 5-15 хвилин.
Читайте також:
- Режими роботи автоклава
- Що таке автоклав
- Гідравлічні випробування автоклава
- Як користуватись автоклавом
- Як вибрати автоклав