Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Як працює автоклав: інструкція і принцип роботи

Як працює автоклав: інструкція і принцип роботи

Автоклав - апарат, який використовується в різних галузях промисловості і в побуті. Його дія заснована на значному підвищенні температури, що супроводжується високим тиском. Це дозволяє створювати умови для якісної обробки овочів і м'яса, добрив, будь-яких речовин, які розміщені всередину пристрою.


Автоклав в домашніх умовах використовується, щоб робити консерви. З ним заготівля консервацій перетвориться з стомлюючого заняття в улюблену справу. Укрпромтех займається продажем промислових і побутових автоклавів. У нас ви можете купити автоклав з гарантійним обслуговуванням до 5 років за оптимальною ціною.


Що таке автоклав?


Як працює автоклав і чим він корисний. Устаткування нагадує велику бочку з металу, яка має дуже товсті стінки. На певне місце в нього кладуть вже закатані банки і герметично закривають. Висока температура всередині банок з'являється за рахунок зростання тиску.

Основне завдання автоклава полягає в тому, що вода в ньому закипає при 100-градусній температури, якщо, звичайно, в нормі тиск. Підвищується температура і пара, і води. Потім система припинить виділення пара, а той, що накопичився, повністю нейтралізує бактерії.

При використанні в побуті головними перевагами приладу є:

  • зручність при консервації;
  • можливість використовувати різноманітні рецепти;
  • максимальний ступінь харчової безпеки;
  • не потрібно заздалегідь стерилізувати банки.

В процесі нагрівання прилад знищує всі відомі патогенні мікроби, обсяги апарату дозволяють ефективно працювати, за один раз закриваючи кілька банок. Мінерали і вітаміни зберігаються в консервації, завдяки щільно зафіксованій кришці, яка не дає воді википати.


Сфера застосування


Використанням в домашніх умовах не обмежується сфера, де популярні автоклави. Термостати використовують в хімічній (гербіциди, органіка, барвники, синтез), гідрометалургійній (процеси з дорогоцінними і кольоровими металами, унікальні елементи) і гумової (наприклад, вулканізація) промисловостях.

Максимальна потреба в них - в харчовій промисловості, де їх використовують, як і в побуті, для приготування консервацій. Всі консерви з магазинів обов'язково проходять обробку в цьому пристрої.

У фармакології готують компоненти для різних медикаментів, забезпечуючи ідеально стерильні умови. З їх допомогою роблять сільськогосподарські добрива.

Одна з різновидів промислових автоклавів застосовується в медицині, щоб стерилізувати інструменти.


Принцип дії приладу


Більшість автоклавів практично не відрізняються за своїм зовнішнім виглядом.

Конструкція заснована на кількох елементах:

  • циліндр з металу, де розміщується основна камера;
  • кришка, що забезпечує герметичність;
  • вимірювальні прилади розміщуються на корпусі;
  • клапан, призначений для скидання тиску;
  • додаткові елементи, щоб скинути і регулювати рівень тиску в апараті.

Який принцип роботи пристрою? В основі всього нагрів, який відбувається в умовах високого тиску. За рахунок цього точка кипіння зміщується, доходячи до 125 градусів. Цього не здійснити в звичайних умовах.

Щоб зрозуміти, як працює автоклав, необхідно виділити основні стадії - нагрівання, стерилізація та охолодження.


Інструкція із застосування


Домашнє консервування обов'язково порадує близьких, проте важливо робити заготовки за чітким планом. На допомогу інструкція, в якій детально описано, як діяти на кожному етапі.

Банки, які будуть використовуватися, попередньо слід ретельно вимити, заповнивши продуктами згідно з рецептом. На дно автоклава помістити спеціальні підставки (поставляються в комплекті), на них рівномірно встановити банки, при необхідності в кілька ярусів. Заповнюємо автоклав водою так, щоб вона була вище на 2 см верхнього рівня банок, але не більше.

Далі слід закрити і притягнути кришку. Тиск потрібно піднімати за допомогою насоса або компресора до значення в 1 Атм. Перевірити герметичність з'єднання візуально і на слух. Тепер включаємо нагрів. Паралельно з ростом температури в самому апараті почне збільшуватися тиск. Після нагрівання до потрібної позначки банки ставлять на час, який вказано в рецепті. Все залежить від того, що саме ви зібралися консервувати. Для тушонки буде потрібно приблизно 40 хвилин, овочі готуються близько 10 хвилин, для маринованих грибів буде потрібно до 20 хвилин.

Витримавши досить часу, поступово знижуйте тиск в приладі, зменшуючи нагрів. Апарату потрібна температура до 30 градусів, тільки після цього можна скинути тиск. Важливо не допустити різких перепадів, інакше банки лопнуть.

Перш ніж відкривати кришку, необхідно ще раз перевірити клапан для скидання тиску. Необхідно переконатися, що тиск усередині і зовні апарату стабілізувався, став однаковим.

Тепер можна сміливо діставати банки - консерви готові. Це швидко і зовсім не втомлює, так як на приготування однієї партії піде не більше 3,5 годин. Зручно починати готувати після обіду, щоб відключити автоклав і залишити його остигати на всю ніч. Вранці залишиться тільки дістати готові консерви, щоб радувати близьких оригінальними делікатесами.


Рекомендації щодо безпечної консервації


Так як в роботі задіяні високий тиск і температура, потрібно дотримуватися деяких запобіжних заходів.

  1. Беріть тільки неушкоджені банки. На них не повинно бути тріщин, уважно оглядайте їх кожен раз, перевіряйте скло навіть на наявність бульбашок повітря.
  2. Користуйтеся рецептами, рекомендованими виробником конкретно для вашої моделі. Час готування слід відміряти тільки з моменту, коли температура стане оптимальною (як правило, це 110 градусів). У процесі приготування можуть бути зміни на 5 градусів у бік підвищення і зниження температури, подібні перепади вважаються нормою.
  3. Якщо виставляєте банки в кілька рядів, то кожен наступний ряд поміщається на попередній без підставок або тканини. Це дозволяє гарантувати рівномірну циркуляцію рідини і необхідний нагрів.
  4. Не відкривайте апарат до повного охолодження, це загрожує викидом великої кількості гарячої пари.
  5. Вода в агрегаті при досягненні 100-градусної температури парує неприродним способом. Такий принцип роботи автоклава. Та чим довше триває процес випаровування, тим інтенсивніше зростає тиск в самій камері обладнання.

Якщо строго дотримуватися всіх рекомендацій по консервації продуктів в автоклаві, ви обзаведетеся корисним і безпечним помічником в господарстві. З ним буде набагато простіше радувати близьких смачною консервацією.

Читайте також:

Поділіться з друзями