Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Який самогонний апарат найкращий та як його вибрати?

Самогонні апарати набирають популярність, оскільки ціни на алкогольні напої постійно зростають, а якість спиртного при цьому знижується. Тому набагато доцільніше самостійно готувати настоянки, лікери, вино і т. д. Однак змайструвати дистиллятор правильно і надійно під силу не кожному, тому простіше купити готовий варіант. Але постає питання, як вибрати якісне, функціональне і ефективний пристрій.


Конструкційні особливості самогонних апаратів


Метал, з якого виготовляється апарат, повинен мати товщину більше 1 мм, але менш 2 мм. Паропровід повинен володіти діаметром понад 10 мм, щоб забезпечити максимальну безпеку. Занадто тонка трубка може засмітитися щільними сировинними частинками, що може стати причиною пожежі.

Прокладки повинні бути виготовлені з харчового інертного силікону. Використання гуми не допускається. Особливу увагу слід приділити з'єднувальному фланцю між баком і паропроводом. Завдяки стандартизованому обладнання, в більшості випадків можливе поєднання елементів від різних виробників.

Для горловини перегінного куба оптимальний діаметр становить більше 10 см. В іншому випадку рука не пролізе в бак, тому почистити його буде вкрай складно.

Який самогонний апарат найкращий та як його вибрати?

Краще, коли спіральний холодильник пристрою розміщується вертикально. Це дозволяє уникнути скупченню осаду в нижніх частинах витків, зберігаючи більш високу якість алкогольного напою. За продуктивністю холодильник повинен відповідати резервуару і потужністю нагріву.

Великим плюсом буде, якщо апарат можна повністю розібрати. Це спрощує обслуговування і ремонт в разі необхідності. Деякі виробники випускають універсальне обладнання, яке можна модифікувати або доповнювати діоптріями, тарілчастими сегментами, насадками для дистиляції та т. д.

В першу чергу необхідно ознайомитися з інформацією, які види самогонних апаратів існують. Це допоможе визначити, який агрегат найкраще підійде для виконання конкретних завдань.


Традиційний дистиллятор


Даний тип пристроїв складається з куба, де здійснюється перегонка, і холодильника («змійовика»). Вони функціонують максимально просто:

  1. Суміш яка бродить, розігрівається в випарному кубі, поки спирт не закипить.
  2. Спирт випаровується, потрапляючи в холодильник, в якому з'явився конденсат, утворюється самогон.

До переваг класичних дистиляторів можна віднести:

  • невисоку вартість;
  • компактність;
  • довговічність;
  • гарне збереження смаку і аромату спиртової сировини.

З недоліків особливо виділяються недостатнє очищення і невисокий рівень вмісту спирту в приготованому самогоні (не більше 85%).


Дистиллятор, оснащений сухопарником


Сухопарник або паровий ковпак являє собою спеціальну ємність, встановлену між кубом і «змійовиком». З його допомогою здійснюється повітряна дефлегмація, яка сприяє більш якісному очищенню сировини завдяки випаровуванню непотрібних домішок при більш низькій температурі кипіння в порівнянні з етиловим спиртом.


Насправді ефективність даного елемента під питанням, хоча деяке поліпшення якості алкогольних напоїв можна помітити. З плюсів особливо виділяються:

  • низька ціна;
  • невеликий розмір;
  • непоганий рівень очистки;
  • запобігання дистиляту від попадання браги;
  • ароматизація спиртних напоїв за допомогою додавання трав, ягід і т. д. в сухопарник.

Головним недоліком можна назвати наявність деяких спиртових втрат на виході.


Самогонний апарат з примусовою дефлегмацією


Ключовою особливістю даного типу дистиляторів вважається наявність дефлегматора (зворотного холодильника), який розташовується вгорі паропроводу.


Елемент відповідає за охолодження пари перед їх потраплянням в основний холодильник. Це сприяє утворенню флегми, що повертається в куб. Тому дистилят виходить більш міцним з хорошим очищенням і без неприємних запахів.


Позитивні сторони:

  • високий рівень міцності алкоголю (до 93 відсотків);
  • непогане поєднання смакових і ароматичних властивостей напою.

Якщо вимкнути дефлегматор, то агрегат можна використовувати як звичайний апарат для самогону. Великі габарити і неможливість зберігати високу якість напою для всієї вихідної сировини є основними недоліками.


Ректифікаційна колона


Апарат використовується для отримання алкоголю з максимально високою міцністю, яка може доходити до 96 відсотків. Виглядає він як вертикальний циліндр, який включає в себе насадки і тарілки для обміну маслом і т. д. Відповідно, є дві основні різновиди:

  • тарілчасті (ковпачкові);
  • насадкові.

Завдяки безперервній дистиляції виходить практично чистий спирт, без будь-яких домішок. Напій буде мати максимально високий рівень міцності. Однак агрегат має значні габарити, коштує недешево і досить складний у використанні. Тому розміщення його в домашніх умовах практично неможливо.


В яких умовах буде використовуватися обладнання


Немає ідеального самогонного апарату, але в залежності від конкретних експлуатаційних умов певне обладнання може бути ефективніше. Важливими критеріями при цьому є:

  • наявність поблизу проточної води;
  • джерело нагріву, який буде використовуватися;
  • габарити пристрою.

Джерело проточної води зазвичай розташовується в кухонному приміщенні і ванною. Якщо апарат використовується на дачі або в гаражі, де відсутня водопровід, то краще придбати агрегат, в якому вода змінюється вручну.


Величезне значення має спосіб нагріву перегінного куба. Зазвичай використовують електричні або газові плити. Якщо куб володіє феромагнітним дном, то можна застосовувати індукційні плити, які нагрівають набагато швидше і дозволяють більш раціонально витрачати енергію.


Індукційна плита також буде більш ефективною, оскільки вона компактна. Щоб встановити куб на газову або електричну плиту, потрібно приміщення з високими стелями.


Резюмуючи, можна сказати, що оптимальним варіантом буде перегінний куб з феромагнітним дном. Також слід передбачити, щоб проточна вода і відвідна каналізація знаходилися поблизу самогонного апарату.


Які напої можна виробляти


Самогон готується з різної сировини:

  • цукор;
  • фруктово-ягідні суміші;
  • крохмаловмісних продуктів

Залежно від використовуваної сировини і напоїв, які будуть готуватися, оптимальним буде певний тип обладнання.


Дистилят і ректифікат: що вибрати


Під дистилятом розуміється продукт, який виходить в процесі випарювання і конденсації рідини, що містить спирт. Він зберігає смак і запах первинної сировини. До такого типу алкогольних напоїв можна віднести коньяк, віскі, більшість лікарів і т. д.


Ректифікат являє собою дистильований продукт, який піддався багаторазової обробці. У підсумку виходить практично чистий спирт. Ніяких ознак первинної сировини не зберігається, тому самостійно визначити, з чого приготований напій, нереально. До таких можна віднести горілку, настоянки і деякі типи лікерів.


У першому випадку достатньо недорогого дистилятора, а в другому буде потрібно колона ректифікації, яка є дорогою, масивною і складною в експлуатації. Тому для приватного використання розумніше придбати просте обладнання.


Фруктова, цукрова і злакова сировина


Напої з цукру можна робити за допомогою будь-якого апарату, а густий алкоголь з фруктів або зерна вимагає спеціалізованого обладнання. У цьому випадку використання ТЕНів не підійде, оскільки сировина пригоратиме. Першу перегонку краще здійснювати на пристрої, який володіє пароводяним котлом, або парогенератор. Другу перегонку можна здійснити в ректифікаційній колоні.


Для приготування віскі або коньяку підійде звичайний дистиллятор, бражкова або ковпачкова колона. Для спирту краще використовувати колону ректифікації.


Об'єм перегінного куба


Даний параметр грає важливу роль, оскільки занадто великі ємності (20-30 літрів) буде незручно зберігати в звичайній квартирі. Однак куби місткістю менше 15 літрів занадто малі.


Для виготовлення 1 літра 50-процентного цукрового самогону буде потрібно близько 5 літрів сировини. При цьому заповнювати ємність можна не більше ніж на 80%. Виходячи з цього, в 12-літровий бак можна залити всього 9 літрів браги, а в підсумку вийде менше 2 літрів алкогольного напою.


Матеріал, з якого виготовлено обладнання


Більшість моделей апаратів виробляються з:

  • нержавійки, яка є недорогою але міцною, а також невибагливою у догляді;
  • міді, що володіє меншою міцністю, але має вищу теплопровідність.

100-відсотковими мідними апаратами вважаються тільки португальські алаамбики. Їх традиційно застосовують для приготування елітного алкоголю: віскі, коньяку, кальвадосу і т.д.


Якщо ви хочете придбати самогонний апарат високої якості, компанія «Укрпромтех» пропонує широкий вибір продукції з різними характеристиками. Зручний фільтр допоможе впорядкувати товари по потрібних параметрах. Для зв'язку з фахівцем і отримання безкоштовної консультації телефонуйте за телефонами вказаними в розділі «Контакти», також пишіть на електронну пошту або в Viber.


Читайте також:

Поділіться з друзями