Працюємо з 08:00 до 20:00
Щодня. Без вихідних! Телефонуйте зараз!
Вибираємо промисловий автоклав: на що звернути увагу

Вибираємо промисловий автоклав: на що звернути увагу

Автоклав промисловий - це пристрій, призначений для виготовлення консервної продукції у великих масштабах. Дані системи дозволяють працювати як зі скляними і бляшаними банками, так і з продуктами в м'якій упаковці.



Для чого потрібен автоклав?


Автоклавування - це процес стерилізації (пастеризації) молочних продуктів, паштетів, консерви з риби або м'яса, овочів або фруктів в спеціальній герметичній упаковці. Дана технологія дозволяє вбити всі хвороботворні бактерії в герметичній упаковці, внаслідок чого час зберігання продукції значно збільшується. Завдяки автоклавам час, витрачений на виготовлення продукції, значно знижено, оскільки стерилізація і приготування продукції проходить одночасно.


Як працює автоклав?


Процес стерилізації відбувається за принципом парової лазні. Що це означає?
У герметичний посудину з водою поміщається необхідна продукція. Далі в посудині створюється підвищений тиск. В результаті цього процесу температура кипіння рідини підвищується зі 1000С до 120-1300С. Варто відзначити, що температура у всій камері є однаковою.
Це дозволяє вбити всі хвороботворні бактерії і паралельно приготувати продукт. Час стерилізації в автоклаві залежить від технологічного процесу і призначених для користувача налаштувань.
Після цього відбувається відключення живлення і природне охолодження продукту до заданих параметрів.


Заходи безпеки


Оскільки обслуговування і експлуатація промислових автоклавів ставиться до виконання робіт підвищеної небезпеки, то весь обслуговуючий персонал повинен мати відповідні посвідчення (роботи з судинами під тиском, група з електробезпеки, експлуатація об'єктів, що працюють під тиском і т.д.).
Серед технічних і організаційних заходів повинно бути виконано наступне:
            1.     Все манометри і термометри повинні бути повіреними.
            2.     Виконано заміри опору ізоляції, петлі «фаза-нуль» і контуру заземлення.
            3.     Всі металеві частини повинні бути заземлені.
            4.     Приміщення, де встановлено автоклав, повинні бути обладнані автоматичною системою пожежогасіння.
            5.     Місце установки автоклава має добре вентилюватися, а в разі виникнення пожежі всі системи кондиціонування і вентиляції повинні бути відключені.
Для безперервності роботи виробничої лінії харчування автоклавів краще виробляти від двох незалежних джерел (наприклад, генератор і централізована магістраль електропостачання).
Монтаж і налагодження обладнання повинна виконувати спеціалізована монтажна організація з відповідними сертифікатами та дозволами.


Конструкивні особливості.




Промисловий автоклав

Промисловий стерилізатор для банок складається з наступних елементів:

  • Програматор (пульт управління). Служить для завдання температури, часу пастеризації і показників тиску.
  • Кошик (посудина) для закладки продукції.
  • Система автоматизації виробничого процес
  • Система автоматизації виробничого процес
  • Електричні двигуни, призначені переміщати (качати або обертати) готується продукт.
  • Датчик температури (автоматизований контроль температурного режиму).
  • Датчик тиску (автоматизований контроль тиску).
  • Теплообмінник для регуляції температурного режиму.
  • Система водопостачання. Забезпечує циркуляцію води в системі

Також дані пристрої поділяються на кшталт завантаження на вертикальні і горизонтальні.


Переваги промислових стерилізаторів


  • Конструктивне виконання. У виробництві промислових автоклавів застосовується високолегована нержавіюча сталь товщиною до 10 мм для стінок і до 20 мм для кришки і дна
  • Відповідність європейським стандартам якості. Кожен агрегат після виготовлення проходить серію випробувань, включаючи перевірку герметичності зварних з'єднань за допомогою ультразвукової та радіаційної діагностик, відповідність температури, тиску і часу роботи запрограмованим параметрам.
  • Зручність конструкції. Завдяки спеціальній конструкції кришки, укомплектованої поворотним механізмом, завантаження і вивантаження продукції може здійснюватися без додаткової спецтехніки.
  • Безпека. Всі промислові автоклави крім програмного контролю рівня температури, тиску і часу приготування, оснащені додатковими засобами захисту - механічними запобіжними клапанами, які скидають тиск в системі при виході автоматики з ладу.
  • Автоматизація. Весь процес консервації контролюється інтелектуальною системою, параметри якої задаються при її монтажі.
  • Економія. У зв'язку з тим, що автоклав для стерилізації працює в напівавтоматичному режимі, крім економії за рахунок виробництва великих партій готової продукції можна мінімізувати кількість обслуговуючого персоналу.
  • Високий рівень контролю. Деякі моделі забезпечені регістрами і самописами, які дозволяють контролювати процес в онлайн-режимі з будь-якого мобільного пристрою. Також варто відзначити, що при виробництві автоклава особлива увага приділяється потужності встановлених ТЕНів, оскільки відповідно до нормативів деяких ГОСТів, процес стерилізації повинен займати строго певний час при незмінній температурі.


На що потрібно звертати увагу, вибираючи промисловий автоклав?


  1. Вид продукції, що випускається (фрукти, риба, м'ясо, соуси і т.д.).
  2. Тип і обсяг упаковки.
  3. Який обсяг виробництва планується в одиницю часу.
  4. Режим роботи підприємства (позмінний, цілодобовий).
  5. Наявність або відсутність джерела виробництва пара (котельня, парогенератори).
  6. Площа виробничого приміщення.
  7. Наявність постійного джерела води і її якість (при високому вмісті металів попередньо необхідно монтувати систему водоочищення).


Які існують різновиди промислових стерилізаторів?


Дуже важливо, щоб під час пастеризації готуються продукти переміщалися. Це дозволяє більш ефективно боротися з хвороботворними бактеріями і рівномірно готувати продукцію.
Виходячи з цього показника існує 2 основних види:

  • хитні;
  • обертові.


У яких сферах неможливо обійтися без стерилізатора?



Найбільшого поширення автоклавирование отримало, звичайно ж, в харчовій промисловості, оскільки завдяки цій технології можна приготувати:

  • рибні консерви;
  • м'ясні паштети;
  • соки;
  • майонези;
  • консервовані овочі і фрукти;
  • соуси і т.д.

Однак дана технологія нерідко застосовується і в інших галузях, таких як:

  • медична (наприклад, стерилізація інструментів);
  • хімічна (наприклад, виготовлення антисептиків);
  • виробництво гуми і похідних (вулканізація);
  • дослідження і т.д.


Застосування в хімічній промисловості

Завдяки даним котлам можна здійснювати:

  • реакцію горіння і окислення;
  • виготовлення цементних сумішей;
  • виробництво газоблоків;
  • освіту полімерів;
  • гидротермічні взаємодії з металами і неметалами;
  • реакцію гідратації за участю каталізаторів і т.д.


Висновки

Після ознайомлення з перевагами, конструктивними особливостями, сферами застосування промислових автоклавів можна сказати, що дані пристрої компанії «Укрпромтех» застосовуються практично в будь-якій галузі.
Завдяки їм значно прискорюється процес консервування як в промислових, так і побутових масштабах. Єдина різниця між ними - це вихід готової продукції.
Стерилізація в автоклаві дозволяє:

  • консервувати продукти у власному соку;
  • варити компоти, варення, джеми,
  • виготовляти як консерви, так і дитячі суміші;
  • зберігати більше соку за рахунок наявності вакууму при виробничому процесі;
  • зменшити термін випуску продукції в 2 рази.

Купити промисловий автоклав для великого виробництва консервації можна нашому сайті. Наші менеджери допоможуть Вам у підборі потрібної Вам моделі.

Читайте також:

Поділіться з друзями